No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Castravetii si nevoia de lumina si umiditate

Ultima modificare: 2010-03-31 | Primul publicat: 2010-03-31
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Castravetii si nevoia de lumina si umiditate
Castravetii, desi cresc si produc si in conditii de lumina mai putina si zi mai scurta, primavara si toamna, sint totusi pretentiosi fata de lumina. Durata perioadei lor de vegetatie, a dezvoltarii lor de la rasarire pina la fructificare si productivitatea lor sint strins legate de factorul lumina.

Nevoia de lumina a castravetilor


Asimilatia si deci hranirea plantei depinde de intensitatea luminii. Planta incepe procesul de nutritie la o intensitate a luminii de 400--500 lucsi (lumina slaba), dar el se intensifica abia cind luminozitatea depaseste 1000 lucsi (lumina moderata).

Cu cit plantele au lumina mai multa inca incepind din faza de rasad, cu atit cresterea si dezvoltarea lor este mai activa, se dezvolta mai bine, mai repede, ajung la fructificare mai curind si dau productii mai mari.

Numeroase experiente au demonstrat ca o cultura de castraveti facuta cu rasad la care s-a aplicat iluminarea suplimentara citeva ore pe zi, a sporit productia culturii cu pina la 30%. In cimp, in perioada mai-septembrie, cerintele fata de lumina sint satisfacute deplin. Pentru culturile timpurii in rasadnite si sere, trebuie insa luate anumite masuri ca : mentinerea geamurilor curate, palisarea plantelor aproape de geamuri etc.

Variatiile mari de lumina sint daunatoare castravetilor, ca si variatiile de temperatura. La cultura in rasadnite si adaposturi trebuie tinut seama de acest fapt, umbrindu-se acestea in cazuri de lumina intensa, mai ales cind aceasta survine dupa o perioada de zile noroase.

 

castraveti

 

Nevoia de umiditate a castravetilor

 

Umiditatea solului si atmosferica joaca un rol hotaritor in cultura castravetilor. Mediul optim pentru dezvoltarea si fructificarea castravetilor este un mediu cald, umed si cu aer stationar. Cultura castravetilor da rezultate bune in soluri reavene, avind o umiditate de 70-80% din capacitatea de cimp.

In lunile cu precipitatii insuficiente, se inpune irigarea culturilor de castraveti. O umiditate prea mare a solului insa, provoaca imbolnavirea plantelor, putrezirea fructelor si scaderea productiei. Insuficienta prelungita a umiditatii din sol, dat fiind sistemul radicular superficial al castravetilor, care nu pot beneficia de umiditatea din adincime a solului, duce la stagnarea in vegetatie a plantelor, incetarea fructificarii, deformarea si ingalbenirea fructelor formate si aparitia gustului amar.

O grija deosebita trebuie depusa pentru mentinerea solului intr-o stare de umiditate cit mai constanta tot timpul, in special in perioada dezvoltarii vegetative, pina la inceputul recoltarilor. Castravetii cer de asemenea umiditate atmosferica ridicata, pina la 80-90%. Aceasta se realizeaza in sere si rasadnite prin udari, sprituire cu apa sau udarea abundenta a intervalelor, iar in cimp, prin irigare.

 


Tu ce zici?