No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre castraveti

Ultima modificare: 2010-11-09 | Primul publicat: 2010-11-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre castraveti
Castravetii sunt printre cele mai cunoscute legume de gradina. Cei mai multi gradinari cresc cel putin un soi, daca nu chiar mai multe. Desi sunt destul de sensibili la insecte si diferite boli sunt relativ usor de cultivat, fiind extrem de roditori.

Castravetii sunt plante taratoare, membri ai familiei Cucurbitaceae si se dezvolta cel mai bine atunci cand pot sa se intinda de-a lungul solului. Acest lucru se datoreaza faptului ca o serie de radacini secundare se vor dezvolta de-a lungul tulpinii, la intersectia dintre tulpina si frunze. Radacinile secundare sunt surse suplimentare de nutrienti pentru planta si fructe sale.

Daca dispui doar de un spatiu limitat, castravetii se dezvolta cu succes si intr-un asemenea spatiu daca au posibilitatea de a se catara pe un gard, spalier sau colivie vegetala. Castravetii proaspeti sunt foarte gustosi, serviti cu alte legume si diferite sosuri, taiati in bucati sau in salate.


Soiuri castraveti

  • Castravetii pentru salata
  • Castravetii Cornichon (pentru murat)
  • Orientali- sunt lungi si subtiri, multi dintre ei depasind 30 cm lungime

Insamantarea castravetilor


Planteaza-i in straturi a 4 cm adancime, la distanta de 5-7,5 cm. Daca insamantezi pe movile, pune patru-cinci seminte pe fiecare. Dupa ce au germinat, pastreaza-i pe cele mai bune doua - trei plante, eliminand restul. Acopera-i usor cu putin pamant si uda-i in prima zi si in cazul in care nu ploua si apoi la fiecare doua-trei zile pana cand germineaza. Au nevoie de 55 - 65 de zile pana ajung la maturizare. Odata ce incep sa se coaca, poti sa-i recoltezi.

 

Cultivarea castravetilor

 

castraveti Cornichon
Castraveti Cornichon

 

Castravetele necesita un sol bine drenat si ingrasamant bogat in azot, dupa ce incepe sa infloreasca. De asemenea, asigura-te ca are apa din belsug pentru o crestere mai rapida.

Castravetii cresc repede si sunt deliciosi cand sunt mai mici. Stimuleaza dezvoltarea unora noi prin culegerea periodica a celor care sunt deja mari. Nu-i lasa sa se coaca in exces, fiindca isi vor incetini dezvoltarea sau chiar vor inceta sa dea roade noi.

 

Boli si daunatori


Gandacul castravetelui este cel mai de temut daunator. Acestia au fie dungi, fie pete, hranindu-se cu frunzele plantelor si putand cauza pagube mai mari prin raspandirea bolilor de la o planta la alta. Un tratament eficient il constituie insecticidele moderate ca Sevin.

Inamicul numarul unu pentru familia Cucurbitaceae este sfredelitorul tulpinii, care gaureste tulpina, de obicei, in apropiere de radacina si, odata ajuns acolo, distruge planta din interior, singura modalitate de a-l elimina fiind extragerea lui din tulpina. Eliminarea se face prin taierea tulpinii in zona de intrare pana cand se gaseste daunatorul. Apoi, se aplica fungicid pentru a minimaliza boala.

Ca membri ai familiei cucurbitaceae, castravetii sunt sensibili la aceleasi boli ca si dovleacul si dovlecelul. Acestea includ atat ciuperci cat si probleme bacteriene. Trateaza-i cu fungicide la primul semn de probleme.

 


Tu ce zici?