No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Busuiocul si utilizarile lui (II)

Ultima modificare: 2010-06-25 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Busuiocul si utilizarile lui (II)
Termenul de busuioc provine din limba greaca insemnand "rege". Despre aceasta planta se spune ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Este considerat "regele mirodeniilor" de multi bucatari.

Continuare de la articolul "Busuiocul si utilizarile lui (I)"


Selectarea si depozitarea busuiocului


Planta de busuioc poate fi crescuta intr-un ghiveci pentru a fi folosita oricand este nevoie. Daca decideti sa cumparati din magazin, alegeti busuiocul proaspat, verde, in locul celui uscat deoarece este superior in calitate si aroma. Frunzele proaspete ar trebui sa fie de un verde intens fara a avea pete galbui sau decolorate.

Puteti procura si busuioc uscat, insa frunzele uscate la lumina soarelui sau cele tratate cu radiatii vor avea un continut extrem de scazut de vitamina C si caroten. Busuiocul proaspat ar trebui pastrat in frigider in recipiente aerisite. Cel uscat ar trebui pastrat in recipiente vidate din sticla, la loc racoros, uscat si intunecos, unde isi poate mentine prospetimea pana la 6 luni.

 

 

Busuioc
Busuioc



Utilizarea busuiocului in bucatarie:


Spalati busuiocul in apa rece sau clatiti pentru a elimina orice pete de pamant sau reziduri de pesticide. Pentru a mentine aroma si gustul nemodificat, busuiocul este adaugat de cele mai multe ori la finalul retetelor, deoarece gatirea prelungita duce la evaporarea uleiurilor esentiale.

  • Frunzele proaspete sau uscate sunt folosite la prepararea supelor sau a platourilor.
  • Busuiocul tocat isi va imparti aroma puternica legumelor, putand fi folosit la salatele de fructe.
  • Este unul dintre ingredientele de baza in ‘pesto', unul dinte cele mai cunoscute sosuri de verdeturi din Italia.
  • In Asia exista o bautura aromata pe baza de seminte de busuioc.


Utilizari medicinale ale busuiocului


  • Frunzele contin uleiuri esentiale benefice cum sunt eugenol, citronellol, linalool, citral, limonene si terpineol. Acestea sunt recunoscute pentru proprietatile anti inflamatoare si anti bacteriene.
  • S-a descoperit ca un important ulei esential, eugenol are proprietati antiinflamatorii, actionand impotriva enzimei cycloxygenase(COX), care ajuta la raspandirea inflamatiilor in corp.
  • Prezenta acestui ulei face ca busuiocul sa devina un remediu pentru persoanele cu probleme de sanatate inflamatorii cum ar fi artrita reumatooida, osteoartrita si probleme inflamatorii ale intestinelor.
  • De asemenea, s-a descoperit ca uleiurile esentiale continute au proprietati anti infectioase prin impiedicarea raspandirii multor agenti patogeni ca Staphylococcus, Enterococci, Shigella si Pseudomonas.
  • Ceaiul de busuoic alina senzatiile de greata si este considerat a avea proprietati anti septice usoare

Tu ce zici?