No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Busuiocul si utilizarile lui (I)

Ultima modificare: 2010-06-25 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Busuiocul si utilizarile lui (I)
Busuiocul contine multi compusi chimici derivati, cunoscuti pentru actiunea benefica asupra sanatatii omului. Este vazut drept "regele ierburilor", iar in multe state asiatice este considerat o planta sfanta.

Busuiocul este o planta usor de recunoscut, apartine familiei Lamiaceae, purtand numele stiintific de "Ocimum basilicum". Este originar din Iran, India si alte regiuni tropicale ale Asiei, iar frunzele si semintele ii sunt folosite si in scopuri medicinale.

Aceasta planta medicinala creste cel mai bine in climatele tropicale calde, iar la maturitate atinge inaltimea de 100 cm. Culoarea frunzelor este verde deschis, matasoase de aproximativ 5 cm lungime si 2,5 cm latime. Florile sunt destul de mari, albe la culoare, formand un varf.

 

 

Busuioc
Busuioc

 

 

 

Beneficii pentru sanatate aduse de busuioc


  • Busuiocul contine multi compusi chimici derivati, cunoscuti pentru actiunea benefica asupra sanatatii omului
  • Contine multi flavonoizi polifenolici cum sunt orientin si vicenin. Aceste substante au fost testate in laborator pentru a se observa actiunea lor drept antioxidanti in protectia impotriva peroxidarii ficatului la cobai din cauza grasimilor induse prin radiatii.
  • Frunzele contin multe uleiuri esentiale benefice, cum sunt eugenol, citronellol, linalool, citral, limonen si terpineol. Acestea sunt recunoscute pentru proprietatile anti-inflamatorii si antibacteriene.
  • Frunzele au un continut scazut in calorii si nu contin colesterol, insa sunt o sursa extrem de bogata nutrienti esentiali, minerale si vitamine ce sunt strict necesare pentru o sanatate optima
  • Busuiocul contine cantitati inseminate de beta-caroten, vitamina A, cryptoxanthin, luteina si zea-xanthina. Acesti compusi lupta impotriva radicalilor liberi derivati din oxygen si speciilor reactive de oxigen (ROS) care joaca un rol important in procesul de imbatranire si imbolnavire. Zeaxanthinul este o substanta carotenoida absorbit in mod selective de catre macula lutea reticulara unde se considera ca exercita functii de antioxidant protectie la filtrarea luminii.
  • Vitamina A este cunoscuta ca avand proprietati antioxidante si este foarte importanta pentru vedere. Este de asemena utilizata pentru mentinerea sanatatii pielii si a membranei mucoase. Este cunsocut faptul ca alimentele bogate in vitamina A ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului aparut in cavitati si plamani.
  • Vitamina K este importanta pentru factorii coagulanti din sange, jucand un rol vital prin intarirea functiilor osoase datorita procesului de coagulare (nu e cel mai bun termen) a mineralelor din oase.
  • Contine multe minerale cum sunt potasiu, mangan, cupru si magneziu. Potasiul este o componeneta importanta a celulelor si fluidelor corpului, care ajuta la controlul batailor iminii si la tensiuni, in vreme ce manganul este utilizat de catre organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase.
  • Frunzele sunt o foarte buna sursa de Fier, continand 3.17 mg/100 g de busuioc proaspat (aprox 26% din DZR). Fierul, ca si componenta a hemoglobinei din celulele rosii, determina capacitatea sangelui de a transporta oxigenul.

 

Mai multe despre busuioc in partea a doua a articolului- "Busuiocul si utilizarile lui "


Tu ce zici?