No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Levantica (Lavandula)

Ultima modificare: 2010-04-14 | Primul publicat: 2010-04-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Levantica (Lavandula)
Sint utilizate mai multe varietati de levantica (Lavandula officinalis, Lavandula vera si Lavandula angustifolia), inzestrate cu proprietati similare. Numele acestei parfumate plante mediteraneene vine de la verbul latin lavare („a spala"), intrucit romanii puneau infuzie de levantica in apa de baie. Amintim ca lavanda inseamna „care serveste la spalat". Din aceeasi radacina etimologica provine si termenul frantuzesc lavandière, cuvint vechi si poetic insemnind „spalatoreasa". Levantica ocupa un loc important in medicina antica, toti marii specialisti recunoscindu-i virtutile sedative si digestive.


Ce se utilizeaza din levantica?

 

Din lavanda se utilizeaza florile sau planta intreaga (aceasta din urma servind in principal la prepararea bailor medicinale). Se recolteaza la sfirsitul perioadei de inflorire, cind petalele incep sa se ofileasca.

 

levantica

 

Cum se utilizeaza levantica?

 

Cum se face infuzia de levantica? Se fierb doua linguri de levantica intr-un litru de apa. Se lasa la infuzat timp de zece minute.

Macerat in vin : trei linguri la un litru de vin ; lasati sa se limpezeasca timp de o saptamina.

 

Ce efecte are levantica?

 

Levantica inlatura in mod miraculos - si cu blindete - nervozitatea, stresul, epuizarea nervoasa si tulburarile de somn. In acest caz, se recomanda un tratament de fond ; de exemplu, o cura de 10-20 de zile cu infuzie de levantica, trei cesti pe zi. Aveti grija, evident, sa beti ultima ceasca exact inainte de culcare (pentru o eficienta crescuta, puteti amesteca putin tei cu levantica). Ocazional, nu ezitati sa inlocuiti (daca va place, desigur) infuzia obisnuita cu un paharel de macerat de lavanda in vin - un ceai ceva mai special, de acord, dar la fel de eficient.

Completati aceasta cura cu bai sedative si delicios parfumate prin adaugarea de infuzie concentrata de levantica (o mina mare la un litru de apa).

 

Levantica calmeaza durerile de cap

 

In secolul al XlII-lea, Hildegarde de Bingen prescria deja infuzia de lavanda pentru uzul intern si extern. Dupa ce se bea ceasca de ceai, se inmuia o bucata de pinza in infuzie calda sau rece si se tampona cu ea fruntea si timplele. Un ceai de levantica urmat de un repaus de jumatate de ora la umbra si racoare diminueaza considerabil durerile de cap.

 

Levantica are un efect digestiva

 

Levantica contribuie in egala masura la rezolvarea majoritatii problemelor digestive, de la durerile spasmodice la indigestii. Se poate folosi chiar pentru a calma colicile sugarilor (in acest caz insa, infuzia se va doza doar cu o lingura la un litru). Intrebuintat ca apa de gura, acest ceai previne si mirosul neplacut al respiratiei.

 

Levantica atenueaza afectiunile sezoniere

 

Ceaiul de levantica diminueaza febra si tusea ce insotesc adesea afectiunile sezoniere, precum guturaiul, gripa sau bronsita.

 

levantica


Tu ce zici?