No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre utilizarile medicinale ale socului

Ultima modificare: 2011-04-15 | Primul publicat: 2011-04-13
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre utilizarile medicinale ale socului
Originar din Europa si America de Nord, arborele de soc cu frunze cazatoare poate atinge inaltimi de 10 m. Manunchiurile mari si plate de flori crem apar in mai, degajand un parfum dulce si patrunzator. Ele sunt urmate de fructe mici, negre pline de suc violaceu

Din soc se folosesc florile, fructele si interiorul scoartei. Florile se culeg la sfarsitul primaverii, cand infloresc. Ele sunt uscate si folosite la preparerea infuziilor si a decocturilor. Fructele se culeg la inceputul toamnei, cand sunt coapte. Scoarta interioara proaspata, dezvelita prin decojirea celei externe, negre se foloseste mai rar.

 

Ce contine socul?

 

Florile de soc contin tanini, potasiu, mucilagiu, fenoli si flavonoide. Scoarta contine sambucina, o substanta asemanatoare cu alcaloizii. Fructele, utilizate adesea ca sirop, gem sau vin sunt bogate in antocianine, acid folic si vitaminele A si C. Ele mai contin flavonoide si glucozide cianidice, care sunt otravitoare in doze mari.

 

soc
soc

 

Utilizarile medicale ale socului

 

Florile si fructele de soc au calitati expectorante si favorizeaza transpiratia, ajutand astfel la scaderea febrei si la eliminarea toxinelor din organism. Datorita acestor efecte combinate, socul este util in tratarea racelilor si gripei.

In 1990, cercetatorii bulgari au descoperit ca socul are actiune antivirala impotriva virusului herpes simplex de tip I (cauzator de abcese) si a virusului influenza, tipurile A si B. Dovezi clinice recente din Israel, arata, de asemenea, eficacitatea socului impotriva diverselor tulpini gripale. Daca este administrat in doze suficiente in timpul infectiei, socul poate scadea mult timpul de recuperare dupa gripa.

Un studiu francez a demonstrat ca preparatele din soc au efect diuretic. Fructele sunt usor laxative. Un decoct din flori de soc constituie o apa de gura sau o gargara pentur combaterea inflamatiilor gingivale si ale gatului. Se pare ca radacina este insecticida - bursucii se maseaza puternic pe blana cu ea pentru a scapa de paduchi. Decoctul, folosit topic, ar putea fi eficient impotriva pediculozei scalpului.

Fructele crude de soc nu se consuma: ele pot produce varsaturi si greata.\

 

soc fructe
soc fructe

 

Preparea tratamentului cu soc

 

In tratamentul gripei, racelilor si guturaiului:

  • Infuzie: puneti 2-5 g de flori uscate de soc la o cana de apa clocotita. Infuzati timp de 5-10 minute si strecurati. Beti cel putin 3 cani pe zi.
  • Tinctura (1:5 in alcool 25%): Luati 20 de picaturi intr-un pahar cu apa, de 3 ori pe zi, dupa mese

 

In tratamentul inflamatiilor gatului si gingivita sau alte afectiuni ale gurii:

  • Decoct: Puneti 50 g flori la 1 l de apa. Fierbeti timp de 5 minute, apoi lasati amestecul sa se raceasca. Folositi decoctul ca gargara sau ca apa de gura de 4-6 ori pe zi, mai ales dupa mese.

Tu ce zici?