Spanacul este considerat destul de viguros, caci rasadurile si plantele tinere sunt destul de reizstente la frig. Semanati spanacul imediat ce pamantul s-a incalzit si a ajuns la o temperatura de 5-10 °C. Daca doriti sa plantati spanac timpuriu puteti alege unul dintre soiurile Butterfly si Lazio. Pentru soiuri tardive recomand Emilia sau Bordeaux.
Originar din Europa si America de Nord, arborele de soc cu frunze cazatoare poate atinge inaltimi de 10 m. Manunchiurile mari si plate de flori crem apar in mai, degajand un parfum dulce si patrunzator. Ele sunt urmate de fructe mici, negre pline de suc violaceu
Din soc se folosesc florile, fructele si interiorul scoartei. Florile se culeg la sfarsitul primaverii, cand infloresc. Ele sunt uscate si folosite la preparerea infuziilor si a decocturilor. Fructele se culeg la inceputul toamnei, cand sunt coapte. Scoarta interioara proaspata, dezvelita prin decojirea celei externe, negre se foloseste mai rar.
Ce contine socul?
Florile de soc contin tanini, potasiu, mucilagiu, fenoli si flavonoide. Scoarta contine sambucina, o substanta asemanatoare cu alcaloizii. Fructele, utilizate adesea ca sirop, gem sau vin sunt bogate in antocianine, acid folic si vitaminele A si C. Ele mai contin flavonoide si glucozide cianidice, care sunt otravitoare in doze mari.
soc
Utilizarile medicale ale socului
Florile si fructele de soc au calitati expectorante si favorizeaza transpiratia, ajutand astfel la scaderea febrei si la eliminarea toxinelor din organism. Datorita acestor efecte combinate, socul este util in tratarea racelilor si gripei.
In 1990, cercetatorii bulgari au descoperit ca socul are actiune antivirala impotriva virusului herpes simplex de tip I (cauzator de abcese) si a virusului influenza, tipurile A si B. Dovezi clinice recente din Israel, arata, de asemenea, eficacitatea socului impotriva diverselor tulpini gripale. Daca este administrat in doze suficiente in timpul infectiei, socul poate scadea mult timpul de recuperare dupa gripa.
Un studiu francez a demonstrat ca preparatele din soc au efect diuretic. Fructele sunt usor laxative. Un decoct din flori de soc constituie o apa de gura sau o gargara pentur combaterea inflamatiilor gingivale si ale gatului. Se pare ca radacina este insecticida - bursucii se maseaza puternic pe blana cu ea pentru a scapa de paduchi. Decoctul, folosit topic, ar putea fi eficient impotriva pediculozei scalpului.
Fructele crude de soc nu se consuma: ele pot produce varsaturi si greata.\
soc fructe
Preparea tratamentului cu soc
In tratamentul gripei, racelilor si guturaiului:
Infuzie: puneti 2-5 g de flori uscate de soc la o cana de apa clocotita. Infuzati timp de 5-10 minute si strecurati. Beti cel putin 3 cani pe zi.
Tinctura (1:5 in alcool 25%): Luati 20 de picaturi intr-un pahar cu apa, de 3 ori pe zi, dupa mese
In tratamentul inflamatiilor gatului si gingivita sau alte afectiuni ale gurii:
Decoct: Puneti 50 g flori la 1 l de apa. Fierbeti timp de 5 minute, apoi lasati amestecul sa se raceasca. Folositi decoctul ca gargara sau ca apa de gura de 4-6 ori pe zi, mai ales dupa mese.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!