No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Paducelul

Ultima modificare: 2011-05-31 | Primul publicat: 2011-05-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Paducelul
Legenda spune ca mirosul dulce dar putrid al plantei este mostenirea Marii Ciume din Londra, care a infestat orasul in luna mai – luna cand infloreste planta – in anul 1665. Paducelul - Crataegus monogyna- este un arbust inalt de 3-8 inaltime, spinos cu tulpina neregulata si coloana rara.

Frunzele paducelului sunt rombic ovale, cu lobi adanci; pe fata sunt lucioase, pe dos verde-inchis. Florile sunt grupate in corimbe drepte, albe. Fructele la maturitate sunt rosii. Se utilizeaza florile cu frunze sau fructele de culoarea rosie, ovoide de 7-10 mm in diametru, carnoase cu 1-2 samburi in functie de specie.

 

paducelul
paducelul

 

Paducelul – planta medicinala

 

Folosirea paducelului ca planta medicinala dateaza din Evul Mediu. La inceput erau valorificate doar fructele, dar astazi si florile sunt considerate a avea efecte medicinale benefice. In mod traditional, paducelul era recomandat pentru angina, pentru pierderea elasticitatii arterelor, hipertensiune si palpitatii.

Efectele plantei asupra inimii si a sistemului circulator au fost cercetate pe larg, iar oamenii de stiinta i-au dovedit utilitatea in tratamentul afectiunilor cardiovasculare. Paducelul tonifica inima si ajuta la regularizarea ritmului cardiac. Imbunatateste fluxul de sange in inima si prin relaxarea musculaturii involuntare pe care o produce, ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Paducelul dilata celulele sangvine: acest efect a fost demonstrat in studii pe animale efectuate in Franta in 1985. Prin reducerea palpitatiilor, paducelul are un efect calmant asupra sistemului nervos central. Specialistii in plante medicinale prescriu paducelul pentru tahiaritmii. El este recomandat si ca tonic pentru o inima slabita. In asociere cu valeriana, e recomandat pentru tulburarile usoare ale somnului.

 

paducel
paducel
paducel
paducel

 

Administrarea paducelului

 

In farmacia casei se poate folosi o infuzie preparata dintr-o lingurita rasa de flori si frunze la o cana cu apa care se bea treptat seara, inainte de culcare, indulcita cu miere.

Tinctura se prepara din 20 g flori si frunze la 100 ml alcool de 60°-70° prin macerare timp de 10 zile. Se iau de 3 ori pe zi câte 10-15 picaturi in putina apa sau intr-o lingurita cu zahar. In prezent exista peste 50 produse fitoterapeutice pe baza de Paducel realizate in tara si in strainatate.

Este preferabil de-a folosi extracte standardizate lichide sau solide al caror echivalent este exprimat in procyanidine calculate in epicatechine si flavonoide calculate in hypcrozid.

Nu se cunosc efecte secundare si nici interactiuni cu alte medicamente in cazul consumarii de paducel. Se recomanda utilizarea cu precautiune in timpul sarcinii si alaptarii.


Tu ce zici?