Ce soiuri de trandafiri se pot cultiva la umbra?
Trandafirul este o planta ce prefera foarte mult soare.
Citeste tot raspunsul »
Originară din bazinul mediteraneean, menta a fost preţuită încă din vremuri străvechi. Grecii şi romanii o foloseau pentru coroane şi ca ornament la masă, dar şi pentru a condimenta vinurile şi sosurile. Romanii au plantat-o peste tot, ca şi primii colonişti americani din America de Nord, unde e cultivată pe o scară largă. Există sute de varietăţi, fiecare cu propriul său gust răcoritor proaspăt şi aromat. Menta mai e folosită şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi a indigestiei.
Menta e uşor de cultivat atât în zonele însorite, cât şi în cele umbroase. O plantă care se extinde rapid, creşterea ei trebuie controlată, de exemplu prin plantarea într-un recipient.
Folosiţi-o cu moderaţie, deoarece gustul mentei îl poate acoperi pe cel al altor ingrediente. Adăugaţi frunzele la ceaiuri şi punciuri, pentru a obţine o băutură răcoritoare. Frunzele proaspăt tocate reprezintă un ingredient perfect într-o salată de fructe, într-un desert sau în jeleuri, dar merge de minune şi cu ciocolata. Iaurtul în care se amesteca mentă devine un sos proaspăt pentru salate şi carne, mâncăruri care conţin curry sau pentru legume.
Adaugaţi crenguţe de menta în apă atunci când fierbeţi cartofii noi, mazărea, fasolea sau morcovii. Crenguţele de mentă ornează multe mâncăruri, iar câteva frunze sunt folosite pentru a decora dulciurile.
menta |
Ingrediente:
Preparare: