Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Compostul este un ingrasamant organic format din deseuri alimentare, nutreturi alterate, diferite resturi vegetale sau animale supune unui proces de fermentare lenta. Compostul este baza gradinaritului fiind folosit atat la intemeierea plantatiei cat si la dezvoltarea optima a plantelor.
In mod clasic prin compost se intelege balegarul. Dar cum acest soi de compost nu este la indemana oricui vom apela la ceva ce poate fi facut, cu putina bunavointa chiar si de un copil.
Iata deci cum vom proceda:
In casa trebuie sa fie 2 pubele. Intr-o pubela se arunca ambalajele din sticla, plastic, metal. In cealalta pubela vor fi stranse resturile menajere: cojile de cartofi, de ceapa sau alte legume, cojile de oua, resturi de fructe, oase de pasare sau de peste, chiar si zatul de la cafea.
Intr-un colt al gradinii la umbra se va construi un soi de depozit. Se bat 4 stalpi de aproximativ 1,5 m de lemn sau beton in pamant. Stalpii vor fi inchisi de o plasa de sarma. Aici se va descarca pubela cu materiale pentru compost ori de cate ori e nevoie. Resturile menajere se preseaza foarte bine cu ajutorul unui mai de lemn. Cand inaltimea compostului presat ajunge la 30 cm se acopera cu un strat de pamant de cativa centimetri, dupa care se continua procedura.
Dupa ce stratul de compost presat a depasit inaltimea de 1 metru totul se acopera cu o folie de polietilena deasupra careia se pun cateva pietre.
Peste 6 luni veti avea parte de un compost de buna calitate produs in curtea proprie.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!