No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Asparagus

: | Primul publicat: 2009-03-26
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Asparagus
Genul Asparagus cuprinde plante cu aspect de tufă, cu tulpini mai mult sau mai puţin pendente, decorative prin numeroasele cladodii aciculare, verzi. Florile mici , de culoare albă nu au importanţă decorativă. Fructele sunt bace roşii sau violacee. Este originară din sudul Africii.


Specii Asparagus:


Asparagus sprengerii Regel

 

Plantă foarte răspândită la noi în ţară. Are tulpinile muchiate plângătoare, frunzele de 10-20 mm lungime şi 1-2 mm lăţime, florile albe şi fructele roşii. Acestea se păstrează pe plantă o perioadă îndelungată.

 

Asparagus
asparagus sprengerii


Asparagus meyeri

 

Are tulpini scurte, cu poziţie verticală, pe care se găsesc cladodiile liniare mai mici şi mai dese ca la Asparagus sprengerii.

 


Asparagus plumosus

 

Tulpinile sale pot ajunge până la 200 cm lungime. Cladodiile filiforme colorate verde deschis conferă plantei un aspect plumos, foarte apreciat în decorul apartamentelor şi în arta florală. Fructele negre-albăstrui se pătrează pe o perioadă de 4-5 luni.

 

Asparagus
asparagus plumosus

 

Cultura Asparagusului

 

Asparagusul se înmulţeşte prin seminţe şi despărţirea tufelor. Semănatul se face în lădiţe în amestec format din pământ de frunze şi nisip în proporţie de 1: 1

 


Lucrări de întreţinere

 

  • transvazarea- cel puţin o dată pe an primăvara devreme în amestec de pământ proaspăt, cu aceeaşi compoziţie ca a celui folosit la plantarea în ghivece a plantelor obţinute din seminţe
  • fertilizarea- o dată la zece zile în perioada caldă a anului folosind un îngrăşământ complex, dizolvat în apa de udare.
  • afânarea solului din ghivece cel puţin o dată pe lună cu un băţ de grosimea unui creion, pentru a asigura un schimb normal de gaze între amestecul din ghivece şi atmosferă.
  • eliminarea prafului de pe tulpini şi frunze cel puţin o dată pe lună prin introducerea plantelor sub duş.

 

 

Dăunători

 

Păianjenul roşu comun (Tetranychus urticae)

 

 

Pretenţii faţă de condiţiile de mediu

 

Vegetează foarte bine în camerele cu ferestre pe expoziţiile vestice. Nu dă rezultate bune pe expoziţii nordice.

 

Solicită temperaturi cuprinse între 16-20 °C. Din cauza pământului prea rece sau îmbibat cu apă, vârfurile tulpinilor se îngălbenesc. Pierderea frunzelor se datorează fluctuaţiilor de temperatură, lumină şi apă

 

Este pretenţios faţă de umiditate. Vara se udă de 2-3 ori pe săptămână, iar iarna o dată administrând 0.25 l - 0.35 l apă la un vas de 16x16 cm.

 


Utilizare:

Decorează prin frunze, flori şi fructe. Se aşează în vase suspendate.

 

Asparagus
asparagus

 

Important de reţinut

 

  • Îngălbenirea cu arsuri şi căderea frunzelor se datorează soarelui prea mult şi pământului uscat timp îndelungată
  • Îngălbenirea fără arsuri şi căderea frunzelor se întâmpă la lumină insuficientă
  • Dacă planta moare fără un motiv aparent este posibil ca vinovată să fie apa prea multă la nivelul sistemului radicular.
  • Palisarea este necesară dacă planta trebuie să imbrace o coloană sau un grilaj

Tu ce zici?