Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Genul Asparagus cuprinde plante cu aspect de tufă, cu tulpini mai mult sau mai puţin pendente, decorative prin numeroasele cladodii aciculare, verzi. Florile mici , de culoare albă nu au importanţă decorativă. Fructele sunt bace roşii sau violacee. Este originară din sudul Africii.
Specii Asparagus:
Asparagus sprengerii Regel
Plantă foarte răspândită la noi în ţară. Are tulpinile muchiate plângătoare, frunzele de 10-20 mm lungime şi 1-2 mm lăţime, florile albe şi fructele roşii. Acestea se păstrează pe plantă o perioadă îndelungată.
Are tulpini scurte, cu poziţie verticală, pe care se găsesc cladodiile liniare mai mici şi mai dese ca la Asparagus sprengerii.
Asparagus plumosus
Tulpinile sale pot ajunge până la 200 cm lungime. Cladodiile filiforme colorate verde deschis conferă plantei un aspect plumos, foarte apreciat în decorul apartamentelor şi în arta florală. Fructele negre-albăstrui se pătrează pe o perioadă de 4-5 luni.
Asparagusul se înmulţeşte prin seminţe şi despărţirea tufelor. Semănatul se face în lădiţe în amestec format din pământ de frunze şi nisip în proporţie de 1: 1
Lucrări de întreţinere
transvazarea- cel puţin o dată pe an primăvara devreme în amestec de pământ proaspăt, cu aceeaşi compoziţie ca a celui folosit la plantarea în ghivece a plantelor obţinute din seminţe
fertilizarea- o dată la zece zile în perioada caldă a anului folosind un îngrăşământ complex, dizolvat în apa de udare.
afânarea solului din ghivece cel puţin o dată pe lună cu un băţ de grosimea unui creion, pentru a asigura un schimb normal de gaze între amestecul din ghivece şi atmosferă.
eliminarea prafului de pe tulpini şi frunze cel puţin o dată pe lună prin introducerea plantelor sub duş.
Vegetează foarte bine în camerele cu ferestre pe expoziţiile vestice. Nu dă rezultate bune pe expoziţii nordice.
Solicită temperaturi cuprinse între 16-20 °C. Din cauza pământului prea rece sau îmbibat cu apă, vârfurile tulpinilor se îngălbenesc. Pierderea frunzelor se datorează fluctuaţiilor de temperatură, lumină şi apă
Este pretenţios faţă de umiditate. Vara se udă de 2-3 ori pe săptămână, iar iarna o dată administrând 0.25 l - 0.35 l apă la un vas de 16x16 cm.
Utilizare:
Decorează prin frunze, flori şi fructe. Se aşează în vase suspendate.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!