No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cultivarea inului

Ultima modificare: 2010-09-29 | Primul publicat: 2010-09-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cultivarea inului
Inul este o planta medicinala folosita inca din antichitate fiind originar din zona Indiei. In trecut acesta era atat de pretios incat era folosit ca si moneda de schimb. Desi in prezent nu mai are aceeasi valoare, inul este folosit pentru calitatile sale medicinale, decorative si textile.

Inul este una dintre acele plante care au multe intrebuintari: planta decorativa, planta medicinala si planta folosita in industria textila. Multi cultivatori vad aceasta planta ca fiind una dintre putinele ce au cu adevarat ‘sange albastru'.

Pentru primii colonisti ai Americii, inul era indispensabil . Semintele de in erau folosite ca si hrana si pentru a fabrica ulei. Fibrele plantei erau utilizate pentru fabricarea imbracamintei, a franghie, a sforii ori a altor produse textile. Azi, inul este cultivat pe scara larga pentru producerea de ulei din seminte. Unii cultivatori apreciaza planta pentru florile sale de un albastru minunat iar altii recolteaza semintele pentru consum, in special pentru ceaiuri din plante.

Inul creste pana la o inaltine de 45-60 de cm, iar pentru a obtine un efect cromatic maxim va recomandam sa il semanati in ‘buchete' .


camp cu in Sursa: treehugger.com
camp cu in Sursa: treehugger.com

 

Inul - planta medicinala


Utlizarile in domeniul medicinei sunt multiple. Spre exemplu, inul contine Omega-3, un acid gras care lupta impotriva multor afectiuni. Iata mai jos cateva efecte benefice ale acestei plante:

  • Imbunatateste sanatatea inimii.
  • Scade colesterolul
  • Protejeaza impotriva atacurilor cerebrale
  • Efect laxativ
  • Scade tensiunea arteriala
  • Previne cancerului de san si alte forme de cancer

Iata si cateva moduri in care inul se regaseste in alimentatie:

  • Folosit in ceaiurile de plante
  • Poate fi integrat in cadrul retetelor folosite la prepararea painii si a taiteilor, deoarece are un continut scazut de carbohidrati
  • Utilizat la obtinerea de ulei care este folosit la gatit
  • Mugurii de in se pot folosi in salate

 

Inmultirea inului:


Inul se inmulteste prin seminte, pe care le puteti pune fie direct afara in camp, fie le puteti planta in ghivece, ca mai apoi sa le mutati afara. Este recomandat sa il plantati primavara devreme, deoarece plantele semanate in anul acesta vor inflori abia anul viitor. Incercati sa semanati toamna tarziu, pentru a avea flori de in primavara urmatoare. Ideal este sa se pastreze o distanta de 20 de cm intre plante, insa inul nu este atat de sensibil la aglomerare.

 

Cultivarea inului:

 

Cultivati inul pe un teren insorit. Prefera solurile fertile, asa ca daca nu este suficient de fertil puneti ingrasaminte. Aveti grija ca solul sa fie umed. Este o planta care se cultiva foarte usor, neavand nevoie de foarte multa ingrijire. Puneti mulci in jurul plantelor pentru a retine umiditatea in sol si a impiedica inmultirea buruienilor. Rariti-le ca sa favorizati circulatia aerului intre plante.

 

flori de in
flori de in

 

Boli si daunatori

 

Inul este predispus la atacul unor ciuperci si la rugina, insa daca veti avea grija de plante nu ar trebui sa aveti vreo problema. Daca insa se impune, puteti folosi un fungicid.


Tu ce zici?