No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nemtisorul

Ultima modificare: 2010-10-27 | Primul publicat: 2010-10-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Nemtisorul
Familie ranunculaceae din care face parte si nemtisorul cuprinde plante inalte si aspectuoase, atat anuale cat si perene. Delphinium este originar din Europa unde creste salbatic in luminisurile padurilor. Spicele (inflorescente de tip racem) superbe se prezinta in tonuri de albastru asemanatoare bijuteriilor, lavanda si alb stralucitor de diamant, unele cu pete centrale intunecate.

Plantele de delphinium (denumita popular nemtisor) difera in marime, incepand de la aproape 30 cm pana la peste 1 metru. Delphinium este o planta otravitoare si poate fi fatala. Daca ai copii sau animale de companie, trebuie sa sa ii supraveghezi atent.

 

delphinium
Delphinium elatumDelphiunum - inmultire

 

Nemtisorul se inmultit prin seminte, care sunt sadite direct in gradina. Poate creste si salbatic pe campuri. Seamana la inceputul anotimpului si acopera usor cu 0,3 cm de pamant de gradina, cu o distanta de 10 cm intre plante, rarind rasadurile la fiecare 4 cm. Plantele au rizomi, ca urmare le poti inmulti si prin acestia, separandu-i si transplantandu-i in locuri noi alese.


Delphinium - crestere si cultivare


Nemtisorilor le plac locurile insorite sau partial umbrite. Sunt foarte usor de cultivat, nefiind pretentioase. Prefera solurile medii si vremea racoroasa. Solul trebuie mentinut umed, fiind recomandat sa uzi plantele in perioadele secetoase o data sau de doua ori pe saptamana, adaugand un ingrasamant corespunzator odata pe luna pana cand infloresc.

Delphinium sunt plante perfecte pentru gradinile rustice. Pentru a le folosi in aranjamente florale, taie inflorescentele inainte ca bobocii sa se deschida. O data ce a prins radacina, nemtisorul va creste si inflori pana la primul inghet, dupa care mor deoarece sunt plante anuale si foarte sensibile la ger.

 

delphinium nudicaule
Delphinium nudicaule

 

Boli si daunatori


Bolile provocate de ciuperci sunt des intalnite, in special sclerotium care ingalbeneste frunzele si ofileste planta. De asemenea, poate fi afectat de mucegai. In caz de infectie, trateaza de urgenta plantele afectate si distruge plantele foarte bolnave pentru a impiedica raspandirea bolii.


Tu ce zici?