No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

De ce sa cultivam flori in ghivece?

Ultima modificare: 2010-10-05 | Primul publicat: 2010-08-03
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
De ce sa cultivam flori in ghivece?
Cultivarea florilor in ghivece este extrem de simpla, existand destule motive pentru a opta pentru acest tip de gradinarit. Iata cele mai importante 7. Tot ce-ti mai ramane de facut este sa-ti lasi imaginatia sa se joace.

1. Ghivecele cu flori sunt usor de mutat


Cati dintre gradinari nu si-au dorit ca o planta sa fi crescut in alta parte? Ei bine, cele crescute in ghivece sunt extrem de usor de mutat. Puteti oricand trezi la viata un colt uitat al gradinii prin amplasarea unui ghiveci cu flori vii, in culori care sa atraga ochiul, cum ar fi copacelul sau Helichrysum. Unele specii, care au o durata scurta de inflorire, cum ar fi degetelul sau crinul arata absolut splendid  si vor umple fara probleme golul din gradina, putandu-le muta in momentul in care procesul de inflorire s-a oprit. Bineinteles, daca planuiti sa va mutati, florile vor fi mult mai usor de transportat.

 

 

panselute_400

 

2. Ghivecele cu flori atrag atentia


Plantele cultivate in ghivece si ghivecele in sine creeaza interes. Daca stiti sa le grupati in mod strategic, vor alunga monotonia de pe terasa sau spatiul dumneavoastra de relaxare,creand un ambient propice odihnei. Puteti construi o gradina simpla in jurul unei culori sau a unei teme, folosind -de exemplu- un mix de galben si albastru format din panselute, valeriana si filnicica (Calendula). O alta optiune poate fi reprezentata de ghivecele de Sedum si Sempervivum, care arata simplu, dar elegant.

 

3. Ghivecele cu flori pot compensa lipsurile gradinii


Amplasati ghivecele in gradina, langa florile cu aspect mai neslefuit, pentru a compensa lipsa de stralucire a acestora din urma. Nu uitati sa le udati, sa le dati ingrasamant si sa inlaturati frunzele vestejite in fiecare sapatamana.

 

4. Ghivecele cu flori pot fi rearanjate


Puteti mereu schimba ordinea florilor in gradina in functie de starea dumneavoastra de spirit. Va puteti bucura de ghivece de violete si narcise primavara, petunia si cineraria vara, iar toamna o puteti incheia alaturi de un ghiveci de urzicuta.

 

5. Puteti controla inmultirea plantelor cu ajutorul ghivecelor


Cu ajutorul ghivecelor puteti ‘tine captive' florile care tind sa va invadeze gradina prin inmultirea lor necontolata, cum sunt Phalaris-ul, iarba albastru verzuie (Elymus glaucus) si menta. Astfel, le puteti planta  in ghivece si sa ingropati recipientul pana aduceti buza acestuia aproape de nivelul solului.

 

6. Ghivecele cu flori creeaza o ambianta placuta


Ghivecele au tendinta de a acapara atentia privitorilor. Le puteti amplasa afara, langa o planta mai mare, iar  astfel dipuse, vor da un look proaspat terasei. De asemena, puteti da un aer formal gradinii dumneavoastra daca veti grupa si alinia ghivecele cotinand rozmarin, sau iedera care sa fie toaletate pentru a avea aceasi forma si dimensiuni. Daca vor fi asezate intr-o ordine prestabilita, gradina va arata mult mai ordonat, dupa cum spun cei care folosesc aceasta tehnica de gradinarit de mai multi ani

 

 

rozmarin_in_ghiveci_400

 

7. Plantele in ghiveci supravietuiesc conditiilor climatice aspre


Plantele care au nevoie de o dezvoltare pentru un timp mai indelungat decat cel din sezonul cald pot fi insamantate intr-un ghiveci amplasat in interiorul casei, pentru ca mai apoi sa le mutati afara. Cele sensibile la frig, cum sunt laurul sau lemon verbena sunt extraordinare daca le veti tine pe timp de iarna inauntru. Singurul lucru de care trebuie sa aveti grija este ca tranzitia din interior la exterior sa nu se faca brusc, mai ales din punct de vedere al temperaturii si al razelor soarelui. Pe aceasta tehnica se bazeaza cultivarea citricelor, care sunt mutate in interior odata cu aparitia frigului.


Tu ce zici?