No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Barba imparatului - Lychnis chalcedonica

Ultima modificare: 2010-10-25 | Primul publicat: 2010-10-25
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Barba imparatului - Lychnis chalcedonica
Barba imparatului, este o floare rosie atractiva, cu un aspect vioi. Aceste flori suporta uscaciunea si sunt usor de cultivat. Barba imparatului este perfecta pentru a ilumina gradina de flori. Florile vor atrage fluturi in lunile de vara.

Plantele denumite barba imparatului cresc in inaltime pana la 60-90 cm. Au frunze de culoare verde inchis, asezate pe tulpina opus una fata de alta. Tulpina si frunzele sunt "paroase". Floricelele au patru petale asezate in forma de cruce. Inflorescentele sunt rotunde si sunt formate din multe floricele. De departe cea mai comuna culoare este rosu stacojiu sau rosu aprins. Este comuna si culoarea rosu-portocaliu. Exista de asemenea varietati albe si roze, chiar daca sunt mai putin intalnite.

Barba imparatului este originara din Rusia si Siberia. Istoricii cred ca aceasta floare a fost adusa in Europa in timpul Cruciadelor din Evul Mediu de catre Cavalerii de Malta. Aceasta legatura cu Orientul Mijlociu ii imprumuta de asemenea alt nume, crucea Ierusalimului sau crucea malteza.

 

barba imparatului

barba imparatului


Planteaza crucea imparatului in spatele gradinii de flori. Ele sunt folosite de asemenea pentru borduri. Incearca-le intr-un design peisagistic naturalizat, de asemenea.

 

Barba imparatului - Inmultire

 

Barba imparatului se inmulteste prin seminte. Ele pot fi semanate direct in gradina de flori, sau insamantate in interior cu de la sase la opt saptamani inaintea ultimului inghet din zona. Seamana semintele la inceputul sezonului, si acopera usor cu 0,3 cm de pamant de foarte buna calitate sau cu un pamant pentru rasaduri.

Semintele germineaza in doua, trei saptamani. Iti recomandam sa folosesti salteaua de germinare incalzita.

Distantarea ideala a plantei este de 30 - 38 cm. Rareste sau transplanteaza rasadurile, daca se impune, atunci cand ele au crescut la 5 cm. Ele vor accepta un pic de inghesuiala.

Plantele stabilite pot fi inmultite prin divizarea plantei din radacina. Separa si replanteaza primavara sau toamna tarziu.

barba imparatului
Barba imparatului (Lychnis chalcedonica)

 

 

Barba imparatului: cultivare si ingrijire

 

Barba imparatului este foarte usor de cultivat. Aceste plante iubesc soarele puternic dar, vor tolera si umbra partiala. Ele prefera solurile afanate, pamantul gras care se dreneaza bine. Tolereaza seceta, preferand solul uscat. Este important sa eviti solurile ude. Plantele nu o vor duce bine si probabil vor muri in soluri ude. Adauga un ingrasamant cand le plantezi, apoi inca odata la o luna dupa aceasta.

Odata ce plantele tale sunt fixate, ele ar trebui sa se dezvolte bine doar cu cateva probleme. Mentine-le bine plivite. Aplica un invelis de mulci pentru a nu permite cresterea buruienilor. Nu uita sa le cureti, in timp ce lucrezi cu plantele.

Barba imparatului va inflori in al doilea an de viata. Indeparteaza florile ofilite, pentru a permite inflorirea continua toata vara si la inceputul toamnei. Indeparteaza floarea si toata tulpina florii.

Tolereaza canicula si uscaciunea. Dar, recomandam udarea lor in timpul perioadelor uscate ale verii. Ele o vor duce bine in canicula de la mijlocul verii.

Barba imparatului poate fi invaziva. Foloseste garduri de bordura, daca se impune. Bordurile pot fi adancite in sol la 10 - 15 cm.


Tu ce zici?