No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Lunaria - planta banilor

Ultima modificare: 2010-10-25 | Primul publicat: 2010-10-25
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Lunaria - planta banilor
Lunaria este denumita si ”Planta Banilor”, deoarece tecile in care se afla semintele (silicvele) sunt asemanatoare monezilor, fiind prezente obisnuite in gradinile caselor si in straturile de flori. Culoarea semintelor din pastai se va schimba din verde in maro auriu, iar dupa ce silicvele si tulpinile au devenit maronii-aurii si uscate, pot fi folosite in aranjamente florale.

Lunaria (lopatea, limba cucului, iarba dragostei, pana zburatorului, argintii lui Iuda) este o planta bienala, cu frunze mari verzi. Ea infloreste doar in al doilea an de viata. Daca iti doresti o floare cu a carei intretinere nu trebuie sa iti bati prea mult capul, ai ajuns la planta potrivita.

 

Lunaria - inmultire


Lunaria se dezvolta din seminte sadite la inceputul sezonului si acoperite usor cu pamant, care germineaza usor.

 

Flori de Lunaria
Flori de Lunaria

 

Alege un loc in gradina unde sa poata creste nestanjenite ani si ani de-a randul. Dupa inflorire, vor lasa sa cada semintele si se vor regenera continuu. Deoarece lunaria este bienala, daca vrei sa ai flori in fiecare an, trebuie sa le plantezi la fiecare doi ani.

 

Lunaria - cultivare si ingrijire


Lunaria sunt usor de cultivat si necesita  putina atentie, putand fi cultivate in aproape orice sol si dezvoltandu-se in regiuni umbroase, avand nevoie de cel putin 3-6 ore de lumina solara zilnic. Uda-le doar in timpul secetelor, aplicand un ingrasamant o data pe luna dar numai daca cresterea este prea lenta sau solul este foarte sarac.

 

fructe de lunaria

Fructe de Lunaria

 

Totodata, adauga un mulci pe sol pentru aspect si pentru a combate buruienile. Florile cresc pe tulpinile lungi si robuste. Dupa ce florile mici au inflorit la inceputul verii, se dezvolta fructele care sunt silicve verzi cu semintele in interior. In timpul lunilor de vara, pastaile si tulpinile se vor usca si vor capata culoarea maroniu-auriu. Pentru a crea aranjamente florale uscate, taie tulpinile deasupra solului, insa manevreaza-le cu grija astfel incat sa nu rupi silicvele de pe tulpini.


Tu ce zici?