Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »
Tehnic vorbind, piersica este o "drupa", avand caracteristici similare fructelor din genul prunus care include prunele, nectarinele si migdalele.
Planta este descrisa ca fiind un pom fructifer ce creste pana la inaltimea de 7-9 metri, fiind cultivat intensiv in Europa, Statele Unite si China pentru fructele zemoase. Exista mai multe soiuri, fiecare avand culoare, dimensiuni si caracteristici de crestere diferite, in functie de tara de origine.
![]() |
Piersicul |
Pomul da roada abundenta, cu fructe uniforme din punct de vedere al dimensiunilor, intre lunile mai si septembrie. Piersicile sunt de marimea unui mar mai mic, avand 7-10 cm in diametru si aprox 130 de grame. Coaja are textura matasii, cu mici adancituri longitudinale.
La interior, pulpa este zemoasa si in functie de soi, are culoarea alb-cremos sau galben-cremos, avand in centru o samanta necomestibila. Este dulce si moale la gust, cu aroma placuta.
Piersicile sunt disponibile pe parcursul intregului an insa sezonul lor este din luna mai pana in octombrie. In magazine, incercati sa le cumparati pe cele care au o culoare frumoasa, a caror coaja pastreaza inca urme de alb, ca dovada ca nu au trecut prin foarte multe maini. Evitati fructele excesiv de moi, care prezinta taieturi sau vanatai. Cele coapte au o aroma placuta si atunci cand sunt atinse isi pastreaza fermitatea.
Piersicile ce sunt inca ferme si mature pot fi tinute la temperatura camerei pana se coc. Procesul de coacere poate fi accelerat prin folosirea etilenei, la fel ca si in cazul bananelor. Depozitarea intr-o punga de hartie concentreaza acest gaz si accelereaza procesul
Fructele coapte in profunzime pot fi depozitate in figider, insa pentru a va bucura de gustul si aromele specifice, este recomandat sa le aduceti la temperatura camerei inainte de consum.
![]() |
Piersica |
Spalati-le bine in apa rece inainte de a le consuma. Este recomandat ca piersicile sa fie consumate intregi, impreuna cu coaja. Daca nu doriti astfel, indepartati stratul protector cu un cutit, iar samburul din mijloc dupa ce taiati fructul in doua parti egale.