No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum ne ingrijim sera?

Ultima modificare: 2012-12-18 | Primul publicat: 2010-04-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum ne ingrijim sera?
In general in culturile din sere atacurile si volumul pagabelor asupra plantelor sunt mai mari decat cele din spatii deschise deoarece bolile si daunatorii sunt favorizati de conditiile artificiale de mediu. De aceea este important sa pastrati sera curata si ordonata!

Sera este o constructie floricola speciala cu peretii si acoperisul din sticla sau combinatii cu alte materiale transparente. Ea se construieste cu scopul de a crea un microclimat optim si artificial, cresterii si dezvoltarii plantelor pe tot parcursul anului.

 

sera

 

Sfaturi generale de intretinere


  1. Puneti nuiele in jurul plantelor care au nevoie de sprijin; cum ar fi rosiile agatatoare si pepenii, si legati mladitele emergente.
  2. Rasaditi, puneti in ghivece si ciupiti din plante dupa cum este necesar.
  3. Udati cu regularitate, asigurandu-va ca solurile si composturile nu se usuca.
  4. Indepartati buruienile din jurul plantelor.
  5. Asigurati-va ca plantele sunt hranite in functie de necesitati.
  6. Puneti plase de umbra la inceputul verii pentru a proteja plantele de expunerea directa la soarele dogoritor. Solutiile cu rol de umbrire pot fi, de asemenea, pulverizate pe exteriorul serei si indepartate toamna.
  7. Evitati udarea plantelor in mijlocul zilei, in timpul verii, deoarece acest lucru poate usca frunzele.
  8. Unele plante prefera umiditatea ridicata, asadar stropiti podeaua cu apa (numita si "umezirea podelei") in fiecare zi. Vara sau folositi un pulverizator de mana cu efect de ceata.
  9. Feriti-le de daunatori si boli si tratati-le in mod corespunzator. Daunatorii care se intalnesc in conditii de caldura si umezeala includ afidele, acarianul paianjen rosu si viermele alb. Bolile includ mucegaiul (rugina) si botrytis.

 

 

Controlul umiditatii in sera

 

  1. Apa rece, direct de la robinet, poate soca radacinile plantelor in timpul verii. Prin urmare, pastrati o stropitoare plina cu apa in interiorul serei pe timpul verii pentru a va asigura ca aveti o sursa de apa calduta.
  2. Un alt mod de a ridica umiditatea este de a pune o tava cu apa pe podea, care se va evapora lent in aer.
  3. Pentru a reduce umiditatea, pastrati gurile de aerisire si ferestrele deschise vara. Acest lucru va ajuta plantele se se racoreasca si va impiedica ca acestea sa se usuce in arsita zilei.
  4. Puteti sa investiti in aerisiri automate, care se deschid si se inchid in functie de temperatura. Sunt de asemenea utile si ventilatoarele tip hota.

 

 

Curatenia anuala a serei

 

  1. O curatenie regulata va ajuta sa mentineti structura serei, in special daca rama este din lemn si, in consecinta, predispusa la putrezire. Ferestrele murdare afecteaza nivelurile de iluminare solara - mai putina lumina poate face ca rasadurile sa creasca dezordonat.
  2. Timpul ideal pentru curatenie este chiar inainte de insamantarea de primavara pentru ca acest lucru va elimina bolile si daunatorii de peste iarna.
  3. Incercati sa alegeti o zi calduta deoarece va trebui sa deschideti usile si orificiile de ventilatie pentru a le curata temeinic. Nu doriti ca vanturile inghetate sa va distruga exemplarele valoroase.

 

 

Exteriorul serei


  1. Curatati exteriorul serei prin spalarea geamurilor din sticla cu apa calda si un burete.
  2. Puteti ajunge la partile mai inalte ale serei prin atasarea unui burete la capatul unui maner de matura sau a unui baston din bambus.
  3. Etichetele vechi din plastic sau atasamentul usor de la capatul unui furtun sunt ideale pentru a ajunge sub imbinarile panourilor de sticla pentru a elimina acumularile de murdarie de desubt.
  4. Faceti curatenia intr-o zi cu vant moderat si lasati briza sa usuce sera pe masura ce este spalata.
  5. Odata ce geamurile din sticla sunt uscate, izolati sera cu folie cu bule pentru a proteja plantele pe care le tineti peste iarna si pentru a incuraja sera sa se incalzeasca mai rapid primavara.
  6. Verificati panourile de orice spartura sau crapatura in sticla. Acestea ar trebui inlocuite. Daca planificati sa faceti acest lucru chiar dvs., atunci ar trebui sa purtati manusi si ochelari de protectie.
  7. Ramele din lemn pot fi vopsite cu ajutorul unui protector pentru lemn, asigurandu-va ca nici una dintre substante nu atinge plantele.

 

 

Interiorul serei

  1. Cand incepeti din interiorul serei, asigurati-va ca energia electrica este oprita si toate echipamentele electrice, cum ar fi radiatoarele sau radiourile, sunt scoase din priza.
  2. Curatati interiorul prin scoaterea tuturor containerelor, ghivecelor si a rafturilor/schelelor.
  3. Daca unele plante sunt usor sensibile, mutati-le intr-un alt sopron sau sera.
  4. Daca nu puteti, inveliti-le in carpe si incercati sa nu le tineti afara prea mult timp.
  5. Daca afara este frig, atunci va trebui sa munciti in sera ocolindu-le.
  6. Aruncati sacii de crestere vechi si folositi, indepartati toate frunzele cazute din plante si maturati podeaua pentru a indeparta orice murdarie si pamant imprastiat.
  7. De asemenea, adunati toate frunzele atacate sau infectate si ardeti-le.
  8. Aruncati orice planta moarta sau pe moarta.
  9. Pliviti de buruieni paturile plantelor.
  10. Potecile si peretii din caramida ar trebui, de asemenea, sa fie curatate cu apa curata si dezinfectant.
  11. Sterilizati containerele, rafturile, bancurile de propagare si covorasele de capilare, desi este recomandabila inlocuirea covoraselor de capilare in fiecare an.
  12. De asemenea, verificati ca toate panourile de ventilatie si ferestrele sa functioneze corespunzator si ca sistemele de iluminare si de udare/irigare sa fie utilizabile.

 

sera


Tu ce zici?