No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Gradina victoriei

Ultima modificare: 2010-07-03 | Primul publicat: 2010-06-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gradina victoriei
In spatele caselor si pe acoperisuri, inmugureste ceva ce aduce aminte de trecut: gradina victoriei. In timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, gradinile victoriei au fost promovate de catre guvernul SUA pentru a economisi carburant si alte costuri.


Cetatenii patrioti au fost incurajati sa traiasca din alimente produse local. Oamenii plantau fructe sau legume in gradinile lor pentru a-si hrani familia si a schimba surplusul cu vecinii. Efortul a dat roade iar multi oameni isi amintesc cu nostalgie de acele momente de camaraderie cand toti aveau un scop comun.

Azi,  multi oameni cred ca este alt razboi de castigat, cel impotriva costurilor ridicate si a mancarii de proasta calitate. Ei vor sa reinvie conceptul gradinii victoriei, aducand niste imbunatatiri.

 

 

Amenajeaza-ti o gradina proprie, pentru a avea mereu la dispozitie legume proapete
Amenajeaza-ti o gradina proprie, pentru a avea mereu la dispozitie legume proapete



Ce ii face pe oameni sa procedeze astfel?

 

  • Motive ecologice

Potrivit site-ului revivevictorygarden.com, legumele calatoresc 2400 de km de la locul unde au fost cultivate pana la aprozarul de langa tine. Mult combustibil si multa energie se pierd pe drum. Oamenii sunt ingrijorati de costurile si poluarea care rezulta din transportul alimentelor pe distante mari.

 

  • Gust mai bun, produse mai proaspete

Gradinarilor le place gustul produselor crescute in gradina, care pot fi culese la momentul optim si atunci cand este nevoie.

 

  • Economisirea

Cei care nu s-au ocupat pana acum cu gradinaritul isi folosesc degetele ,,verzi'' pentru a pune mai multi bani in portofelul lor.

Sa zicem ca vrei sa cresti rosii:

O planta produce in medie o cantitate de 16 kg pana la 18 kg de rosii. Planta costa in medie 12 lei . Cusca refolosibila costa 12 lei. Solul de calitate costa cam 15 lei (vei primi o cantitate de aproximativ 18 kg la acest pret) Daca le acorzi putin timp si, rosiile tale te vor costa doar 52 lei.

 

 

Minigradina de rosii
Minigradina de rosii



Cum sa iti creezi propria gradina a victoriei

 

O astfel de gradina poate sa fie ceea ce vrei tu sa fie

Multi gradinari din mediul urban nu au mult spatiu pentru a planta, dar pot incepe cu o gradina de ierburi langa fereastra. Este o alternativa ieftina si usor de realizat si da o aroma placuta apartamentului tau. Asigura-te ca dispui de o fereastra care este orientata spre sud sau est deoarece plantele tale vor avea nevoie de macar 4 ore de soare pe zi.

Cresterea plantelor in apa, fara sol este o alta metoda pe care o poti incerca, dar ai grija la instalatia de luminat, la curent si la nutrientii pe care ii folosesti pentru ca pot sa te coste mult. Totusi, gustul unei laptuci crescute pe apa merita efortul.

Pentru gradinarii amatori, este mai usor sa mergi ,,la sigur'' si sa plantezi ceva care sigur va produce recolta si care nu are nevoie decat de cateva luni de la insamantare pana cand vei putea culege recolta: ierburi, laptuci, spanac sau rosii.

Daca nu ai un teren langa casa, dar doresti sa te apuci de o astfel de activitate, poti sa o faci intr-un parteneriat cu cineva sau la o gradina publica. Poti incepe in gradina unui prieten sau la un centru local.

Majoritatea oraselor importante au macar un astfel de centru unde poti sa inchiriezi spatiu. De asemenea, vei gasi acolo gradinari cu experienta care te pot ajuta daca ai intrebari. Ar fi bine sa verifici preturile inainte sa te apuci de treaba


Tu ce zici?