No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cele 10 reguli elementare ale irigatiei

Ultima modificare: 2011-05-11 | Primul publicat: 2010-05-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cele 10 reguli elementare ale irigatiei
Cei care nu au puturi in gradina si sunt obligati sa stropeasca gazonul, rasadurile sau arbustii insetati cu apa din retea, sunt constienti si de cheltuielile ridicate. Din fericire, sunt multe persoane care cultiva gradina doar din placere, petrecand astfel timpul in aer liber. Daca pretul apei de 1 m3 este inmultit cu suprafata terenului si cu cantitatea de apa utilizata pe 1 m2 teren, poate fi calculat cu usurinta consumul de apa al unei gradini insetate. In cazul plantelor cultivate in clima Europei Centrale necesarul zilnic de apa pe suprafata de 1 m2 este de 10 l; in zilele de canicula aceasta cantitate poate fi chiar dublata.

 

Cantitatea de apa care nu poate fi obtinuta din natura sub forma de ploaie trebuie inlocuita prin irigare. Apa ajunge la plante sub forma de irigare sau stropire. Aceste doua metode vor fi aplicate intotdeauna intr-un mod echilibrat, in functie de stadiul de dezvoltare al plantelor. Stropirea are efect benefic asupra frunzelor si tulpinilor, dar poate dauna florilor sau fructelor in dezvoltare. La radacina plantelor apa ajunge in cantitate corespunzatoare prin irigare; cu ajutorul celei mai noi metode cu micro-irigatie apa ajunge la radacina plantelor sub forma de picaturi, intr-un ritm echilibrat.

 

 

Cele zece reguli elementare ale irigatiei

 

1. Umiditatea este absorbita intr-o masura mai avansata de solul spongios si cu aerisire partiala. Daca stratul de sol de adancime mai mare nu este permeabil, cantitatea de apa inutila va impiedica aerisirea solului, ceea ce duce la un sol rece si acidulat.

2. Este recomandata irigarea mai rara si mai profunda, decat irigarea densa cu cantitati mici de apa. Apa trebuie sa patrunda pana la radacina  plantelor. Daca apa patrunde doar in stratul de sol superior, radacinile plantelor incep sa tinda dupa apa si pot fi uscate in stratul de sol apropiat suprafetei.

3. Perioada optima pentru irigare este dimineata devreme, cand solul este inca racorit, sau spre seara. Astfel apa nu se va evapora, ci va fi absorbita de pamant si nici plantele nu vor fi parlite. In cursul diminetii pot fi stropite si frunzele, dar seara este recomandata numai irigarea radacinilor. Seara frunzele ar pastra umiditatea pe o perioada mai indelungata, ceea ce favorizeaza afectiunile micotice.

4. Irigarea nu se va face nici intr-un caz cu jet puternic de apa, deoarece astfel stratul superior al solului se va transforma in noroi, iar apa se va scurge fara sa ajunga la radacina.

5. Apa poate fi exploatata in mod eficient si prin aplicarea metodei de „dubla irigare": prima faza solul este udat cu o cantitate redusa de apa, dupa care, peste cateva minute, va fi udat si in profunzime.

 

irigare

 

6. In cazul irigatiei prin stropire plantele mai sensibile necesita atentie sporita, ele vor fi stropite doar cu jet de apa bine pulverizata, numai din pozitia de sus. Jetul de apa sosita din lateral si puternic poate sa scoata rasadurile fragede, fara radacina.

7. Temperatura apei de irigare va fi cel putin echivalenta cu temperatura solului. Stropirea cu apa rece poate provoca distrugerea plantelor, mai ales in perioada de canicula. Astfel se recomanda umplerea dis-de-dimineata a unui recipient cu apa din put sau din retea, care se va incalzi daca este expusa la caldura solara. In acest repaus din apa de la retea se elimina si clorul daunator plantelor. Puterea jetului de apa poate fi redusa prin aplicarea unui pulverizator sau cu ajutorul unui mustiuc cu filtru corespunzator, astfel picaturile de apa ajunse pe suprafata plantelor pot fi „temperate".

8. Apa de irigare de cea mai buna calitate este apa de ploaie care se scurge prin streasina si este colectata intr-un recipient corespunzator, pentru ca este dedurizata. Astfel minereurile din sol pot fi dizolvate usor si pe deasupra in recipientul de colectare ea poate sa ajunga la temperatura corespunzatoare. In conditiile climaterice obisnuite la noi cantitatea apei de ploaie cazuta pe acoperisul unei case familiale obisnuite poate reduce cu 50 % cheltuielile legate de apa de irigare. Insa in orasele poluate este recomandata colectarea apei doar dupa ce primul val de ploaie a curatat acoperisurile.

9. Prin acoperirea solului cu un strat de materiale organice poate fi economisita o cantitate semnificativa de apa. In general este recomandata acoperirea  solului cu un strat de 3-5 cm de turba, paie sau amestec din coaja de copac si compost. In cazul in care solul este acoperit cu un astfel de strat nu necesita nici aerisire prin sapare, ceea ce poate dauna radacinilor; prezenta compostului organic contribuie in permanenta si la imbunatatirea calitatilor fizice ale solului, in primul rand la nivelul de absorbtie.

10. Umiditatea solului poate fi mentinuta si prin acoperirea acestuia cu o folie neagra din material plastic sau folie alba din material textil netesut. Aplicarea unui strat de compost organic poate impiedica evaporarea apei, dar totodata poate sa permita, prin orificiile aplicate, patrunderea apei de ploaie si aerului in sol. Sub folia neagra incalzirea solului este mai intensa, ceea ce avantajeaza dezvoltarea legumelor si in general dezvoltarea plantelor dependente de caldura.

 

sisteme de irigare
sisteme de irigare

 

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura Casa. Mai multe puteti citi in cartea "Sisteme de irigare ", pe care o puteti comanda de aici!


Tu ce zici?