Ce tratament trebuie facut la tuja care are frunze uscate?
Se administreaza obligatoriu ingrasamante specifice coniferelor in dozele si epocile de aplicare recomandate de producator pentru fiecare produs in parte.
Citeste tot raspunsul »Înainte de toate, acordă-ţi puţin timp pentru a stabili ce anume vrei să plantezi în grădină anul viitor. Cărei plante i-a mers într-un loc sau căreia nu i-a priit deloc zona, pentru ce fructe sau legume vrei să ai recolte mari, unde plantezi florile cu bulbi etc., toate sunt întrebări la care trebuie să-ţi răspunzi înainte de a te apuca de pregătit grădina pentru iarnă.
![]() |
Peluza si gard viu |
Cea mai mare activitate ce necesită mult timp este îngrijirea peluzei şi a gazonului. Pentru a-l pregăti de iarnă, gazonul se va tunde până la sfârşitul iernii, atunci când încetează să mai crească atât de repede. Iarba se taie la un nivel de minim 5 cm. Dacă e mai mare de atât, gerul şi zăpada vor turti gazonul, acesta va reţine apă ceea ce înseamnă putrezirea rădăcinilor şi inevitabil, distrugerea gazonului.
Dacă iarba e tăiată prea scurt, toată peluza va fi afectată de vântul rece şi distrusă de soarele iernii. Frunzele căzute din copaci sunt adunate, astfel încât iarba să rămână curată, fără rămurele sau frunziş. În caz contrar stratul de frunze va reţine prea mult umezeala sau va împiedica apa să ajungă la iarbă. În cazul gardului viu, acesta se taie periodic şi se evită udarea lui când temperaturile sunt scăzute. Pentru a-i asigura nutrienţii necesari, se poate fertiliza cu compost de la animale.
Acum e momentul să fertilizezi gazonul, grădina cu legume şi hotarul pe care vor creşte cerealele. Caută îngrăşăminte bogate în azot. În cazul în care nu găseşti, e foarte bun şi un îngrăşământ sărac în azot dar bogat în fosfor şi potasiu. Fertilizând gazonul la sfârşitul toamnei, vei avea o peluză cu iarbă deasă odată cu venirea primăverii.
![]() |
Bulbii de Dalie sau Crizantemă trebuie scoşi din pământ. Înainte de a-i depozita pentru iarnă, lasă rădăcinile plantelor să se usuce bine la soare.
Toamna e sezonul ideal pentru a planta bulboase şi pomi. E anotimpul perfect şi pentru a rări soiurile care se înmulţesc rapid şi acoperă un spaţiu mare.
În cazul în care nu vrei să foloseşti fertilizanţi artificiali pentru flori, compostul de la animale e cel mai bun îngrăşământ pe care îl poţi oferi grădinii tale cu flori.
Nu planta flori sensibile la frig sau temperaturi scăzute. În cazul butaşilor de trandafiri, aceştia pot rămâne în pământ dacă sunt acoperiţi.
![]() |
Livada |
Toamna e sezonul perfect pentru a îngriji pomii din livadă. Ai grijă însă cu tăierea crengilor, mai ales dacă vei face această operaţiune la sfârşitul toamnei. Mulţi pomi şi arbuşti ornamentali, precum azaleea, înfloresc toamna târziu iar tăierea crengilor le poate afecta grav dezvoltarea în sezonul următor.
Nu lăsa furtunul cu apă, va crăpa dacă temperatura scade brusc. Opreşte alimentarea cu apă a livezii pentru a preveni îngheţarea.