No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Protejează copacii de animalele sălbatice!

Ultima modificare: 2010-01-26 | Primul publicat: 2010-01-26
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Protejează copacii de animalele sălbatice!
Probabil aţi dorit, la sfârşit de iarnă, să curăţaţi copacii tineri, însă aţi descoperit că cineva v-a luat-o înainte. Faptaşii sunt nimeni alţii decât iepurii de câmp. Aceste rozătoare nu doar rod trunchiul copacilor cu scoarţa subţire, ci se ating şi de crengile mai mici. Iepurii sălbatici nu sunt singurii care pot produce daune în livadă, ci şi căprioarele sau cerbii, aceştia din urmă frecându-se de trunchiul copacilor, cauzând astfel distrugerea lor.

Gropi, capcane şi garduri de sârmă împotriva animalelor salbatice


E imperios necesar să menţionăm că şi oamenii pot produce astfel de daune cu noile maşini de tuns gardul viu sau iarba (cele mai periculoase sunt maşinile care funcţionează cu benzină), care dacă ating scoarţa copacului, pot cauză o devastare totală, aşa cum fac şi animalele. Pe teritoriul ţării noastre traiesc mult mai multe animale sălbatice decât natura "îşi poate permite" să întreţină, din punct de vedere al hranei, animale care au nevoie de hrană pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Aşadar, nu e de mirare că la marginile aşezărilor omeneşti şi în grădinile oamenilor, cele mai mari dezastre sunt produse de către aceste animale sălbatice.

 

iepure salbatic daunatorul gradinii
Un iepure salbatic poate face daune considerabile in gradina de zarzavaturi!

 

Având în vedere vremea de afară, încă avem timp pentru a proteja livezile de iepuri, căprioare şi cerbi, dar ar fi indicat să luăm măsuri în această privinţă înainte de a se aşterne zăpada sau după ce s-a topit. În cele mai multe cazuri, stratul gros de zăpada ajută aceste animale să pătrundă în grădina de legume, dar şi ravenele formate pe sub garduri vin în ajutorul lor. Iepurii pot şi ei săpa gropi, dar acest lucru se poate evita prin construirea unui gard de sârmă, a cărui parte inferioară să fie amplasată cu 10 cm sub nivelul solului. Portiunea aflată sub pamant se corodează foarte usor, tocmai din acest motiv este indicat să vopsim gardul sau să folosim sârmă din material plastic, eventual aluminiu, la construirea gardului. O altă soluţie ar fi să turnam beton şi în spaţiile goale dintre stâlpi şi să fixăm gardul cu nişte cârlige de metal încorporate. În cazul animalelor mai mari, cum ar fi cerbul, e bine să aplicăm şi sârmă ghimpată peste plasa de sârmă.

 

Apărători de plastic împotriva animalelor salbatice!

 


Cea mai buna modalitate de a proteja copacii este folosirea unor protectoare din plastic, construite tocmai în acest scop, care se fixează uşor pe trunchiul copacilor tineri, periclitaţi şi care rezistă tot anul. O soluţie mai puţin costisitoare ar fi să acoperim trunchiul copacului cu un material mai rezistent, cu folie sau poate cu tulpine de porumb ori floarea-soarelui. Este foarte important ca acestea să fie foarte bine fixate pe trunchi, în 2-3 locuri, pe de-o parte pentru ca animalul să nu poată ajunge la el, iar pe de altă parte pentru a nu fi purtate de vânt. Fie folosim plasa, fie un alt material protector, e bine să le întărim cu doua-trei lopeţi de pământ.

 

animale in padure

Rădăcinile pomilor şi şoarecii de câmp

 


Dacă pomii din livadă nu sunt foarte înalţi şi doriţi să protejaţi şi crengile inferioare, gândiţi-vă la faptul că iepurii se pot ridica în două labe iar un strat gros de zăpadă îi ajută în a ajunge la crengile de jos. Pe suprafeţe mari merită să folosiţi nişte substanţe care îndepărtează animalele de trunchiul copacului. De asemenea, şoarecii de câmp reprezintă una dintre cele mai mari probleme din livadă: galeriile din pământ te avertizează de prezenţa acestor rozătoare.

 

soarece de camp

 

Şoarecii de câmp rod scoarţa şi rădăcinile copacilor, îndeosebi rădăcinile pomilor fructiferi. Protecţia împotriva lor este obligatorie. Suprafeţele cu lucernă nu necesită autorizaţie pentru folosirea Redentinei 75 RB, dar pe alte suprafeţe Redentina poate fi utilizată doar cu autorizaţie din partea centrului de Protecţie a Mediului. În schimb, Arvalina se poate aplica oriunde. Este foarte important ca aceste substanţe să fie folosite în doze potrivite, o doză exagerată poate conduce la extincţia speciilor respective. Spre deosebire de substanţele gazoase, după aplicarea celor lichide nu acoperiţi găurile. Puteţi reduce considerabil numărul şoarecilor de câmp cu ademenirea păsărilor răpitoare, cu ajutorul unor construcţii din lemn în formă de T.
În ultimă instanţă, puteţi încerca să ţineţi departe animalele salbatice prin pulverizarea unei substanţe puternice, aplicând 5 kg/ha. Cu siguranţă va da rezultate!


Tu ce zici?