Cand taiati arbustii, nu nivelati toti lastarii la aceeasi inaltime, altfel crengile se ramifica chiar sub locul de taiere in mai multi lastari laterali. Astfel arbustii vor devenit in partea de jos golasi iar in partea de sus din ce in ce mai desi.
Cu un nume regal (vine din grecescul basilikos-rege) busuiocul era in trecut subiectul speculatiilor, al legendelor si al venerarii. In India era considerata o iarba sacra inchinata zeilor Visnu si Krisna. In batranul continent era folosit ba pentru tratarea epilepsiei, isteriei, in uz intern si chiar in ceremonii funerare. Era refuzat categoric de unii „specialisti” pe motiv ca naste scorpioni in creier. In Africa busuiocul facea parte din retete de tonice generale folosite contra racelilor, tusei si chiar muscaturilor de sarpe.
Se utilizeaza frunze si varfurile florale. Recoltarea se face inainte de inflorire.
Cum se utilizeaza busuiocul?
Ceai de busuioc: se fierb 2 linguri de busuioc intr-un litru de apa. Se lasa la infuzat 10 minute.
Ce efect are busuiocul?
1. Imbunatateste digestia
Ceaiurile de busuioc sunt remediul perfect impotriva unor mici neplaceri precum flatulenta, arsuri la stomac, dureri de cap de origine digestiva. Se recomanda 2 cesti pe zi dupa mesele principale. Planta combate de asemenea starile de greata. In cazurile de voma se prepara o infuzie mai concentrata (1 mana de busuioc la 1 litru de apa). Se poate folosi si impotriva raului de transport
2. Are o actiune calmanta asupra sistemului nervos.
Se recomanda 2 cesti pe zi timp de 10 zile. Aceasta dieta face minuni impotriva migrenelor de origine nervoasa si creste rezistenta organismului la stres si obiseala. Daca doriti sa aveti un somn linistit va recomandam o ceasca de ceai de busuioc inainte de culcare. Se pare ca are un efect pozitiv si in cazul starilor depresive.
3. Favorizeaza alaptarea
Pentru stimularea lactatiei se recomanda consumarea dupa fiecare masa a unei cesti cu infuzie de busuioc.
4. Pentru uz extern impotriva aftelor
Se foloseste un decoct concentrat de busuioc (se fierb 2 maini de busuioc la un litru de apa timp de 15 minute). Se imbiba un betisor de vata in acest decoct si apoi se unge locul sensibil.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!