Ce tratament trebuie facut la tuja care are frunze uscate?
Se administreaza obligatoriu ingrasamante specifice coniferelor in dozele si epocile de aplicare recomandate de producator pentru fiecare produs in parte.
Citeste tot raspunsul »
Continuare de la articolul "Scortisoara (I)"
Scortisoara este disponibila tot anul fie sub forma de bat, fie sub forma de pudra. Betele de buna calitate au o aroma dulce. In magazin, cumparati bete intregi in loc de pudra, deoarece aceasta poate sa contina condimente contrafacute.
Bete de scortisoara |
Betele de scortisoara ar trebui sa fie intregi, compacte, de culoare maro deschis in varietatea din Ceylon sau maro inchis in varietatea din Indonezia. Betele intregi ar trebui depozitate intr-un loc uscat, rece si intunecos, in recipiente vidate pentru multe luni si pot fi macinate folosind o masina de macinat manuala daca este necesar. Scortisoara macinata si pudrata ar trebui pusa in frigider in recipiente vidate si ar trebui folosita cat mai devreme posibil deoarece isi pierde foarte repede aroma.
Este folosit si ca si conservant culinar.
Pentru a mentine gustul si aroma intacte, condimentul este in general macinat chiar inainte de prepararea felurilor de mancare si adaugat in ultimul moment in retetele de gatit, deoarece din gatirea prelungita rezulta evaporarea uleiurilor esentiale. Este in mod principal utilizata in bucatarie ca si un condiment si ca si o aroma de baza. Este folosita in prepararea ciocolatii si la unele feluri de desert, precum placinta cu mere, briosele cu scortisoara, dulciuri condimentate, ceai, cacao fierbinte si licori.
Scortisoara in bucatarie |
Bucatile de coaja de scortisoara au fost folosite in prepararea multor feluri populare de mancare in bucataria asiatica si chinezeasca din vremuri antice. Alaturi de alte condimente, scortisoara este folosita la pui marinat, peste si carne.
Unele mancaruri de curry indiene, atat vegetariene cat si de pui si unele feluri din orez (biriyani) contin mici cantitati de pudra macinata. In Orientul Mijlociu este folosita la carne si la feluri de orez.
A fost de asemenea folosita la prepararea supelor, sosurilor pentru gratar, castravetilor murati si ca unul dintre ingrediente in varietatea de pudre pentru curry.
Folosirea excesiva a scoartei de scortisoara poate cauza inflamarea papilelor gustative, umflarea gingiilor si ulcere bucale. Cantitatile mari pot cauza dificultati la respiratie, dilatarea vaselor de sange, somnolenta, depresie sau chiar convulsii.