Scortisoara este una dintre aromele cele mai scumpe, fiind folosita inca din timpuri biblice pentru proprietatile sale medicinale, culinare si aromatice. Atunci cand este uscata, se roteste intr-o forma tubulara cunoscuta ca si "pana".
Desi exista varietati diferite de copac de scortisoara, varietatea Sri Lankana este privita ca si "scortisoara reala" si este denumita stiintific Cinnamonum verum. Din scoarta copacului se extrag uleiurile esentiale (pana la 0,5% - 1% din compozitia sa).
De obicei, uleiul este procesat prin baterea dura a scoartei, prin macerarea ei in apa de mare, si apoi prin distilarea intregului. Uleiul are o culoare galben-aurie, cu mirosul caracteristic al scortisoarei si cu un gust aromatic foarte pronuntat.
Gustul patrunzator si mirosul sunt datorita compusului aldehid cinnamic si cinnamaldehid din ulei.
Diferite tipuri de scortisoara
Beneficiile legate de sanatate ale scortisoarei
Principiile active din scortisoara sunt cunoscute ca avand proprietati anti-oxidante, anti-diabetice, anti-septice, de anestezic local, anti-inflamatoare, rubefaciente (incalzitor si linistitor), carminative si anti-aerofage.
Scortisoara are cea mai mare putere anti-oxidanta dintre toate sursele de hrana din natura. Capacitatea masurata de absorbtie a radicalilor de oxigen pentru aceasta aroma exotica este de 267536 echivalenti trolox (ET) care este de cateva sute de ori mai mult decat la aronia, mere etc.
Condimentele contin foarte multe uleiuri esentiale benefice pentru sanatate precum eugenol, o clasa phenylpropanoida de componente chimice, care furnizeaza parfumuri placute, dulci si aromatice. Eugenol are proprietati locale, anestezice si antiseptice; este folositor in procedurile de tratamente dentare si ale gingiei.
Alte uleiuri esentialeimportante din scortisoara includ cinnamat ethil, linalool, cinnamaldehid, beta-cariofilena si metil chavicol.
Cinnamaldehidul din betele de scortisoara are actiuni anti-coagulante, impiedica infundarea vaselor de sange astfel ajutand la prevenirea atacului cerebral si ale bolilor arterelor coronariene.
Substantele active din acest condimentpot creste motilitatea tractului intestinal si sa ajute in acelasi timp la cresterea puterii de digestie prin cresterea secretiilor gastro-intestinale.
Coaja condimentata este o sursa excelenta de minerale precum potasiu, calciu, mangan, fier, zinc si magneziu. Fierul este folosit ca si co-factor la metabolismul celular si in productia RBC - ului. Potasiul este o componenta importanta a fluidelor celulelor si corpului care ajuta la controlul pulsului si presiunii sangelui. Manganul si cuprul sunt folosite de corp ca si co-factori pentru enzima antioxidanta dismutaza superoxida.
De asemenea, contine cantitati mari de vitamina A, niacin, acid panthotenic si pyridoxina.
Scortisoara este de asemenea o sursa foarte buna de anti-oxidantiflavonoizi felonici precum carotena, zeaxanthin, lutein si cryptoxanthini.
Mai multe despre scortisoara in partea a doua a articolului "Scortisoara (II)"
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!