No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Despre busuioc

Ultima modificare: 2010-08-28 | Primul publicat: 2010-08-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre busuioc
Busuiocul este o planta anuala, aromata, folosita in multe bucatarii. Aroma si caracterul unei varietati de busuioc pot fi afectate de numerosi factori de mediu, inclusiv temperatura, tipul solului, locatia geografica si chiar cantitatea de precipitatii.

 

Busuiocul poseda o radacina subtire si ramificata, care creste in tulpini ce pot ajunge pana la 60 cm inaltime, avand multe frunze de culoare violet si flori unice datorita celor doua buze. Culorile acestora din urma pot varia de la alb la rosu – si cateodata, o nuanta de violet poate fi detectata in flori. Busuiocul este folosit in prepararea de numeroase remedii eficiente si benefice.

 

Busuioc

 

Ceaiul de busuioc

 

Cand prepari ceaiul de busuioc este indicat sa folosesti frunze proaspete si cateva seminte care nu trebuie macinate. Odata ce apa incepe sa fiarba, acopera oala, redu flacara si lasa apa sa fiarba 45 de minute la foc mic, apoi poti adauga aceeasi cantitate de frunze proaspete, sau jumatate de cantitate de frunze uscate. Lasa busuiocul sa stea in apa fiarta inca 25 de minute, iar apoi ceaiul poate fi consumat; se poate strecura si se poate folosi cand este necesar. Doza zilnica poate fi de 2 cani si il poti consuma sau face gargara cand este nevoie. Odata ce este racit si devine caldut, ceaiul poate fi strecurat cu grija folosind un tifon si utilizat pentru spalatul ochilor daca acestia sunt infectati.

Este normal ca oamenii sa sufere de dureri de cap insa cu toate acestea, nu este mereu posibil sa gaseasca un remediu simplu pentru a alina aceasta problema. Un tratament pe baza de busuioc este insa unsa dintre solutii. Pentru a-l prepara, foloseste o cana de apa fiarta si adauga o lingurita rasa de busuioc uscat si macinat. Busuiocu trebuie lasate sa se infuzeze in apa 10 minute; apoi pot fi strecurat pentru a indeparta partile solide si lasat sa se raceasca iar la sfarsit pot fi adaugate 2 lingurite pline de tinctura obtinuta din alune. Solutia poate fi folosita oricand este necesar, sub forma de compresa aplicata direct pe fruntea si tamplele persoanei respective.

 

 

La ce foloseste busuiocul?


Ca remediu, efectele busuiocului dulce sunt folosite in mare parte pentru tratarea diferitelor probleme ale sistemului digestiv si nervos, ajutand spre exemplu la reducerea flatuatiilor, crampelor de stomac, colicilor, greata sau voma. Tratamentele derivate din busuioc sunt folosite frecvent in tratarea viermilor intestinali, a iritabilitatii nervoase, sau tratamentul oboselii fizice. Remediile pe baza de plante preparate din busuiocul dulce au fost de asemenea folosite in tratamentul dereglarilor de genul epilepsiei, in tratamentul migrenelor si a cazurilor de tuse convulsive la copii.

 

 

busuioc

 

 

In mod traditional, consumul de busuioc dulce de catre femei, in perioada de alaptare, creste cantitatea de lapte produsa. Busuiocul dulce este de asemenea folosit ca si remediu cu aplicare externa in tratamentul diverselor dereglari ale pielii.

 

Utilizari culinare ale busuiocului

 

Busuiocul este folosit in bucataria multor culturi in forma proaspata, inghetata sau uscata, pentru a condimenta diferite preparate de peste, omlete, salate, sosuri, umpluturi si in numeroase preparate de paste, pizza, fiind de asemenea folosit in condimentarea diferitelor mancaruri de legume, cum ar fi anghinarele, broccoli, morcovii si vinetele.

Ca si condiment, busuiocul se poate folosi cu rosii, fiind deseori servit ca si garnitura, oferind totodata o aroma la prepararea pastei de rosii. Este de asemenea folosit pentru prepararea pesto-ului, un sos delicios italian, ce contine ingrediente ca usturoi si ulei de masline, putin parmezan sau muguri de pin. Frunzele proaspete de busuioc pot fi adaugate la salate pentru imbunatatirea gustului de ierburi, cea mai buna modalitate de a pastra aroma frunzelor este sa le rupi in bucati. Pentru aroma, frunzele proaspete de busuioc pot fi de asemenea adaugate la otetul si la uleiul de masline.

 

 

Busuioc

 

Habitatul si cultivarea busuiocului


Busuiocul este originar din sub-continetul Indian; este cultivat in prezent in multe alte parti ale lumii. In momentul de fata, se cultiva cel putin 150 de varietati, fiecare are propriul tip de ulei esential si este caracterizat de propria aroma distinctiva – acestea sunt folosite in diferite procese si retete culinare. Solul usor si putin acid, bine drenat si bogat in nutrienti, cum mult humus si minerale este ideal. Busuiocul poate tolera o variatie a ph-ului de la 4,3 - 8,4 si creste bine intre aceste valori optime. Busuiocul trebuie udat si expus la lumina directa in timpul cresterii. Deoarece semintele sunt rasadite la o adancime de 6 mm adancime, solul necesita udarea pe parcursul intregului timp de germinare (8 - 14 zile)

Dupa ce pericolul inghetului a trecut, plantele pot fi transferate intr-un sol bine umezit si afanat din exterior, un spatiu cuprin intre 30 - 45 de cm trebuie pastrat intre ele. Busuiocul nu tolereaza bine temperaturi sub 5°C, iar daca temperatura este prea scazuta, planta ar putea muri, astfel ca e important sa mentii plantele acoperite cu un strat protector de plastic de cate ori se raceste vremea, in special pe timpul noptii si dimineata devreme.

Pentru a mentine producerea continua a frunzelor plantei este necesar sa culegi tulpinile de flori din cand in cand – in acest fel planta va creste mereu. Busuiocul este de asemenea destul de vulnerabil la anumite boli cum ar fi patarea frunzelor, daca umiditatea ambientului este ridicata (in timpul ploilor). In plus, trebuie sa ai grija la afidele care pot infesta planta cu usurinta.

Semintele de busuioc trebuie plantate la suprafata si planta trebuie cultivata in ghivece mici, drenate bine, care trebuie tinute intr-un loc cald si luminat din bucatarie. Odata busuiocul rasare si rodeste a II-a pereche de frunze, trebuie transferat imediat in grupuri de 3 pana la 5 plante si plasat in ghivece de 10 cm diametru pentru a permite cresterea plantei la un ritm optim. Ghivecele de busuioc trebuie tinute intr-un loc bine expus la razele soarelui in casa, pentru cresterea optima a busuiocul sunt necesare un minim de 5 ore de expunere directa la lumina soarelui.

 

 

Busuioc

 



Cum se creste busuiocul in ghivece?


Marimea si conditiile usoare de crestere fac busuiocul o planta foarte usor de cultivat in ghivece sau rasadnite. Pentru utilizarea individuala, busuiocul poate fi crescut cu usurinta in timpul lunilor de vara, folosind un cos mare care poate contine de la 6 la 8 plante. Pentru a cultiva cu success busuiocul o lada de lemn de marime medie sau un cos de rufe mai vechi se captuseste folosind o punga mare de plastic taiata. Inainte de a se adauga solul se fac cateva gauri de drenaj.

Lada sau ghiveciul pot fi umplute cu un mixt de soluri pana la umplere, la 2.5 cm pana la marginea lazii sau a ghiveciului mare. Busuiocul poate fi acum pus in solul afanat. Foloseste un fertilizator pentru a uda plantele cel putin odata la fiecare 3 saptamani, in fiecare luna. De retinut ca plantarea semintelor de busuioc poate fi inceputa cu 3 saptamani inainte de sezonul de crestere, direct in containere, cel mai indicat soi fiind cel pitic, deoarece are suficiente frunze pentru folosirea zilnica in bucatarie.

 

 

Cum se foloseste busuiocul?


Frunze proaspete de busuioc – frunzele busuiocului pot fi culese proaspete si folosite ca tratament impotriva intepaturilor de insecte si pentru a minimiza inflamatiile si mancarimile.

Infuzie de busuioc – busuiocul proaspat cules poate fi folosit pentru producerea de infuzii combinate cu leonorus cardiaca. Aceasta infuzie fi consumata in stare lichida in perioada imediat urmatoare nasterii, ajutand la prevenirea retentiei placentei de catre corpul mamei.

Tinctura de busuioc – frunzele de busuioc mai pot fi folosite in combinatii cu ierburi ca iarba talharului (Stachys officinalis) si gura lupului (Scutellaria lateriflora) pentru a prepara tinctura, sau cu iarba mare(Inula helenium) si isop (Hyssopus officinalis) pentru tratamentul tusei si a bronsitei la diferiti pacienti.

Sucul de frunze de busuioc - poate fi amestecat in cantitati egale cu miere si combinat cu ierburi pentru a usura mancarimile pielii si ale simptomelor infectiei cu pecingine.

Sirop de busuioc – pentru tratamentul tusei, sucul de busuioc poate fi combinat cu o cantitate egala de miere si consumat de persoana afectata.

Inhalare – pentru tratamentul racelii capului, inhaleaza aburi care provin din frunze de busuioc inmuiate in apa fierbinte.

 

 

Busuioc

 

 

Uleiul de busuiocul - poate fi valoros pentru continutul de ulei esential, problemele cum ar fi oboseala nervoasa, oboseala mentala persistenta, cazurile de melancolie sau de neliniste fizica sau emotionala putand fi tratate prin adaugarea de 5 pana la 10 picaturi de ulei de busuioc in apa de baie.

 

 

Cand se culeg frunzele de busuioc?


Frunzele de busuioc pot fi culese in orice moment, de-a lungul intregii perioare de crestere a plantei, insa tind sa fie mai gustoase cand planta este mai tanara. Culegerea poate fi realizata prin folosirea foarfecelor sau a unui cutit ascutit.

Decolorarea si putrezirea frunzelor trebuie evitata prin evitarea udarii frunzelor – deoarece odata decolorate, frunzele isi pierd prospetimea si aroma, iar daca doriti sa le intrebuintati pe termen lung, va trebui sa le mentineti curate si la gheata. O alta metoda de depozitate este aceea de a usca frunzele intr-un loc intunecat si departe de toate sursele de umiditate.



Tu ce zici?