No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Caladium

Ultima modificare: 2010-11-02 | Primul publicat: 2010-11-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Caladium
Unii experti considera caladium drept o planta de interior, iar altii drept una cu frunzis colorat, care lumineaza zonele intunecoase din gradina. Caladium arata foarte bine in grup cu plante cu frunza verde cum ar fi ficusul elastica.

Caladium este usor de cultivat, fiind o planta tropicala originara din zona raului Amazon, Brazilia. Nu este deci de mirare ca iubeste mediul cald, umbros si umed, fiind cultivata ca si planta ornamentala, datorita frunzelor sale care au o culoare obtinuta prin combinarea nuantelor de verde, alb, roz sau rosu. Creste pana la o dimensiune de la 30 pana la 76 de cm intr-un sezon.

Caladium se simte confortabil in ghiveci sau in alt recipient, fiind astfel potrivita pentru a fi cultivata ca planta de interior.

Desi Caladium este originara din Brazilia, orasul Lake Placid din Florida se pretinde a fi capitala mondiala a Caladiumului? Pepinierele din aceasta zona contin o gama larga de flori, pe o suprafata de mii de hectare.

 

Caladium - inmultire


Chiar daca oamenii vorbesc despre bulbii de caladium, plantele sunt obtinute de fapt din tuberculi, care toamna sunt dezgropati, curatati si separati. Asigura-te ca sunt cativa muguri pe fiecare parte a tuberculului si depoziteaza bucatile in sol uscat, intr-o locatie intunecoasa, pana primavara. Temperatura in acea locatie trebuie sa fie de cel putin 4 grade Celsius. Tuberculii cei mai mari vor produce plantele cele mai mari.

 

Plante de Caladium
Plante de CaladiumCaladium - crestere si ingrijire


Tuberculii de caladium pot fi plantati in ghivece de interior, cu 6 saptamani inaintea primului inghet. Recomandam ghivece avand dimensiuni cuprinse intre 10 si 15 cm, care sunt bune pentru o transplantare ulterioara, fara socuri puternice.

Tuberculii plantei cresc la o adancime de 3,7 - 5 cm in sol bogat, turba sau vermiculita. In mod normal, trebuie sa aiba cativa muguri pe ei. Uda bine prima data, apoi mentine solul umed. Plantele au nevoie ca solul sa fie cald pentru a rasari. Daca o plantati in casa, puneti tuberculii direct in recipientul in care vor creste ulterior. Pentru a avea mai multe frunze, indepartati cel mai mare mugur din centrul radacinii.

Fiindca este o planta tropicala la origini, Caladium nu agreeaza vremea rece, asa planteaza-le afara doar cand a trecut pericolul de inghet, iar temperatura solului a crescut. Gaseste o locatie umbrita sau care sa nu aiba parte de lumina solara directa.

Solul trebuie sa fie bogat si mentinut umed, dar cu drenaj bun. Daca este de calitate slaba, adauga ingrasamant si balegar.

 

Caladium bicolor
Caladium bicolor

 

Caladium nu are nevoie de multa atentie pentru a creste. Foloseste ingrasamant universal o data pe luna, iar daca le cultivi in casa, utilizeaza un ingrasamant lichid o data la 2 saptamani. In timpul perioadei de crestere, indeparteaza frunzele moarte sau cu probleme.

Toamna, dezgroapa tuberculii pentru a-i depozita. Acestia vor supravietui afara pe timp de iarna doar in zonele calde ale tarii.


Tu ce zici?