No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Gaillardia: o floare salbatica pentru gradina ta!

Ultima modificare: 2010-10-18 | Primul publicat: 2010-05-20
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gaillardia: o floare salbatica pentru gradina ta!
Gaillardia este o planta perena cu flori mari, asemanatoare cu ale margaretei fiind inrudita cu aceasta, precum si cu floarea-soarelui, margareta sau plantele din genul Aster. Sunt originare din centrul SUA si al Canadei.

Gaillardia este usor de cultivat, chiar daca multa lume o considera  o floare salbatica; altii insa o vad ca  parte a unei gradini pentru fluturi sau un adaos in centrul unei gradini mixte cu flori. Alte denumiri sunt "floarea indiana", "roata de foc", ”fluturei”, ”floarea patura” (nume provenit de la faptul ca acopera cu o patura de flori campul pe care traieste).

Florile mari si durabile cresc pana la 12 cm inaltime, in culori ca portocaliu, rosu si galben, formandu-se de vara timpuriu pana toamna, cu conditia ca cele moarte sa fie inlaturate.

Sunt folositoare atat pe camp, cat si in gradinile pentru fluturi, fiind potrivite si pentru pus in vaza.

 

gaillardia
Floare de Gaillardia

Inmultirea gaillardiei


Se dezvolta din seminte, putand fi plantate direct in gradina sau insamantate in interior pentru a fi transplantate ulterior. Daca locuiesti intr-un climat mai cald, le poti planta toamna si vor inflori cel mai probabil primavara devreme, insa in zonele mai reci inflorirea se va produce primavara tarziu.

Saditi semintele devreme si acoperiti-le cu un strat superficial de pamant sau imprastiati-le pe o suprafata si greblati-le usor. Distanta ideala intre plante este de 45-50 cm, fiind recomandat sa le rariti sau transplantati cand ating 5 cm inaltime. Tolereaza aglomeratia.


Cutivarea Gaillardiei


Gaillarda e o planta foarte usor de crescut. Prefera soarele si solul  bine drenat. Adaugati ingrasamant de uz general cand le plantati, dupa care puneti fertilizator in fiecare luna.

Odata ce planta este stabilizata, nu va mai avea probleme, dezvoltandu-se singura, cu putina atentie si grija; trebuie doar sa le inspectati des pentru a va bucura de florile minunate sau sa priviti fluturii care sunt atrasi de ele.

 

floare patura

 

Au intre 2 si 4 metri inaltime, iar in cazul celor mai inalte plante ar putea fi nevoie de legare. Sunt rezistente la seceta, trecand cu bine peste caldura dogoritoare din timpul verii.

Inflorirea incepe vara devreme si se mentine pana toamna. Rupeti florile moarte, deoarece stopeaza aparitia unora noi.


Tu ce zici?