No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa plantezi arbori si arbusti?

Ultima modificare: 2010-06-24 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa plantezi arbori si arbusti?
Plantarea arborilor si arbustilor e un mod prin care se infrumuseteaza proprietatea, se obtine umbra si racoare in perioada verii si protectie impotriva vantului iarna. Sa nu mai punem la socoteala ca arborii si arbustii transforma CO2 pe care il producem cu atata spor in oxigen vital existentei noastre. Articolul urmator trateaza felul in care trebuie sa ne ocupam de arborii si arbustii nostri inainte si dupa plantare.


Copacii si arbustii comandati prin posta


Arborii si arbustii comandati prin posta sunt de multe ori livrati cu radacinile goale si ajung iarna tarziu, ceea ce inseamna ca frunzele lor au cazut toamna precedenta. Arborii sau arbustii vesnic verzi au frunze, dar si acestia sunt in perioada de repaus. Solul este spalat de pe radacinile lor si de obicei acestea sunt invelite umede in hartie, muschi sau rumegus pentru expediere.

 

Zmeuri plantati
Zmeuri plantati


Pastreaza radacinile plantelor umede, daca nu le plantezi imediat. Pastreaza plantele acoperite si depozitate intr-un loc racoros. Inainte de plantare, cu cateva ore, despacheteaza radacinile si pune-le intr-un recipient cu apa calduta. Fii atent sa nu deteriorezi radacinile, deoarece fiecare firisor mic e important pentru a se prinde in sol. Dupa ce ai plantat si udat plantele au nevoie de mai putina apa ca altele pana cand fac frunze. Nu fertiliza aceste plante pana cand ele nu au frunze.

 

Adancimea de plantare


Adancimea de plantare este deosebit de importanta cand plantezi arbori sau arbusti. De oricare ar fi acestia nu-i planta prea adanc. Cand ii pozitionezi asigura-te ca zona unde incep radacinile este deasupra nivelului solului.

 

Pastrarea arborilor si arbustilor


Uneori este imposibil sa plantezi arbustii in momentul in care ii primesti. In acest caz e bine sa-i plantezi temporar intr-un sant sau intr-un morman de frunze ca radacinile lor sa ramana umede si protejate. Acopera radacinile cu sol si pastreaza-l umed. Astfel poti pastra plantele pana la 3 luni.

Pentru plantarea arborilor si arbustilor vei avea nevoie de: manusi de gradina, lopata, plante cu radacina , galeata, apa.


Instructiuni de plantare:

 

  • Sapa o gaura in care sa incapa radacinile cand sunt intinse. Fa-o suficient de adanca pentru a putea introduce radacinile fara ca aceastea sa ramana deasupra solului.
  • Despacheteaza radacinile cu grija si clateste-le de rumegus, muschi sau alte resturi astfel incat ele sa fie goale. Taie orice fir de radacina rupta, pentru ca acesta sa fie sanatoasa cand o vei pune in pamant.
  • Inmoaie radacinile intr-o galeata cu apa calduta timp de cateva ore pentru a putea absorbi apa. Cu cat tesuturile plantei sunt mai hidratate cu atat se va prinde mai bine in pamant.
  • Preseaza solul in partea de jos a gropii pentru a sprijini radacina. Groapa trebuie sa fie destul de adanca, dar fii atent, coroana plantei trebuie sa fie deasupra solului.
  • Taie orice tulpini sau crengute rupte sau moarte. Daca pe instructiunile de plantare nu se specifica taierea unei parti din coroana, nu taia nimic din ea.
  • Aseaza radacinile in groapa, astfel incat sa pui tulpina in mijloc, iar nivelul solului sa nu fie deasupra tulpinii. Umple groapa cu pamantul scos. Cand ai umplut groapa pana la jumatate pune apa deoarece ajuta la reducerea bulelor de aer, la pozitionarea radacinilor si iti va arata daca e nevoie sa reglezi adancimea.
  • Adauga restul de sol. E bine sa pui un strat de mulci si 2 straturi de frunze peste zona radacinilor, deoarece ajuta la pastrarea solului umed si impiedica cresterea buruienilor. Nu fertiliza in acest moment, doar dupa ce arbustul sau arborul are frunze.



Tu ce zici?