No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

3 plante anuale pentru gradina ta!

Ultima modificare: 2010-06-20 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
3 plante anuale pentru gradina ta!
Gradinarii seriosi isi pun in gradini plante perene, nu anuale, asa-i ? Raspunsul ar fi si da, si nu. Ei planteaza plante perene pentru frumusetea lor, care apare an dupa an, dar apeleaza si la florile anuale pentru a aduce o pata de culoare gradinii in fiecare sezon. Plantele anuale completeaza spatiile goale dintre noile plante perene plantate, si ofera un colorit continuu ce completeaza perioadele scurte de inflorire ale plantelor perene.

Acestea ofera flori si verdeata pentru diferite ghivece din gradina, camufleaza temporar gardurile si copacii si reprezinta o sursa interminabila de a culege flori.

Cele mai usor de crescut plante anuale ies din semintele pe care le-ati ingropat chiar dumneavoastra in gradina. Unele dintre acestea, precum albastrelele si macii, prefera pamanturile reci si temperaturile primaverii timpurii, insa cele mai multe incoltesc cand le ingropati in pamant caldut, dupa ce a trecut pericolul inghetului. Incercati urmatoarele trei flori care cresc usor dupa ce le-ati ingropat semintele in pamantul caldut.


1. Floarea cosmos


Avand verdeata delicata si florile indraznete, floarea cosmos trebuie sa se gaseasca in fiecare gradina. Planta creste de la 30 de cm pana la 1,2 metri, in functie de soiul pe care il plantati, asa ca puteti gasi o marime potrivita pentru fiecare gradina. Semanati semintele cand este senin afara, pe randuri, in grupuri sau imprastiate printre plantele perene inalte de pe marginile aleilor sau in spatiile goale dintr-un ghiveci.

Daca sunt plantate in gradina, incercati sa pastrati aceste flori cat mai inalte; daca le plantati pe marginea unor alei, lasati-le sa se indoaie si sa completeze fundalul Daca florile sunt crescute pentru a fi folosite ca aranjamente florale, aplicati un strat de ingrasamant o data sau de doua ori pe sezon. Floarea cosmos tolereaza cu usurinta caldura.

 

Cosmos bipinnatus
Cosmos bipinnatus

 

Intrebuintari si combinatii:

 

Semanati-le alaturi de alte plante perene sau alaturi de trandafiri. Sortimentele care le lasati sa creasca mai inalte semanati-le in spatele gradinii. Florile de cosmos mai micute reprezinta niste plante excelente pentru marginile gradinilor. Floarea de cosmos se asorteaza bine, in recipiente, cu lobeliile, muscatele, macii, margaretele si salvia albastra.

 

2. Craitelele (Tagetes patula)


Avand florile mai mici si planta fiind mai scurta decat galbenelele africane sau americane, craitelele sunt niste flori cu una sau doua flori pe tulpina, de culoarea galbena, rosie, portocalie sau chiar si combinatii ale acestor culori. Semanati semintele nu prea adanc, iar dupa ce au incoltit, puneti-le in rasaduri la o distanta de 15-20 cm una de alta. Plantati rasadurile in gradina, folosind un pamant bun si cand afara e senin.

Rupeti prin ciupire tinerii muguri care apar, pentru a incuraja planta sa se dezvolte pe latime si pentru a creste cat mai compact. Craitelele infloresc dupa 45-50 de zile de la semanarea lor. Inlaturati florile care s-au ofilit deja pentru a ajuta la producerea unor noi flori. Puteti sa folositi ingrasamant la jumatatea sezonului. Craitele sunt bune tolerante ale caldurii; au nevoie de apa suplimentara doar daca temperaturile sunt extrem de ridicate.

 

Tagetes patula
Tagetes patula

 

Intrebuintari si combinatii:


Puteti sa semanati aceasta floare pe marginea gradinilor si a aleilor. Le puteti combina impreuna cu crinul pitic, coreopsis si coada soricelului. Le puteti semana alaturi de tomatele , pentru a combate diferitele boli care pot sa apara la legume. Puteti sa le plantati in containere sau in cutii din sticla alaturi de salvie (rosie sau albastra), vinca si condurasi.

 

3. Volbura


Tulpinele rasucite ale volburei acopera un copac sau un gard cu o multime de frunze in forma de inima si flori, fiecare dintre acestea rezistand o zi. Culorile in care le puteti gasi sunt albastru, rosu, sau roz . Daca doriti flori mari si de un alb imaculat, puternic mirositoare, incercati volbura alba.

Pentru cea mai buna si cea mai rapida cale de a incolti, inainte de a semana semintele in gradina, lasati-le la inmuiat, peste noapte, intr-un servetel de hartie umed; mai apoi, daca doriti, taiati capatul rotund al semintei cu o foarfeca. Pentru plante, folositi un suport ferm, pe care planta sa se poata inalta. Nu veti fi nevoit sa folosit ingrasaminte sau sa ii asigurati un surplus de apa in perioada sezonului de inflorire. Planta infloreste cand afara este senin sau partial senin.

 

Ipomoea nil
Ipomoea nil

 

Intrebuintari si combinatii:


Daca doriti sa aveti un peisaj colorat atat ziua cat si noaptea, semanati doua soiuri de volbura in jurul aceluias copac. Puteti camufla o zona neatractiva sau gardurile cu aceasta planta: tulpinile ei se vor inalta pe gard in sus. Pentru a orienta directia in care acestea se inalta, folositi un snur sau ata de pescuit, intinse din partea de jos pana in varful gardului.


Tu ce zici?