No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Amenajarea gradinii cu bani putini

Ultima modificare: 2010-09-14 | Primul publicat: 2010-08-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Amenajarea gradinii cu bani putini
Dupa o investitie majora intr-o casa, raman prea putin bani pentru amenajarea gradinii. Iata totusi domeniile prin care poti economisi bani: seamana gazonul in loc de a cumpara covoarele de iarba, pune in borduri si razoare plante perene, planteaza plante rezistente la seceta pentru a reduce consumul de apa.

Dupa ce ti-ai stabilit bugetul, gandeste-te la ceea ce vei avea nevoie pentru a duce la bun sfarsit acest proiect. Nu te ingrijora daca la inceput totul este putin confuz speriat, va dura ceva timp pana cand plantele vor ajunge de pe hartie in gradina. De fapt, rezultatele ar trebui sa apara doar in cel de-al II-lea an. Daca esti dispus sa ai rabdare, rarirea plantelor dupa rasarire iti va aduce alte economii.

 

1. Gazonul


Cu toate ca multi detinatori de gazon devin obsedati si chiar isterici cand vine vorba despre iarba, adevarul este ca poate fi intretinut cu mult mai putina cheltuiala decat se crede. Spre exemplu, majoritatea celor care au gazon il tund mult mai scurt decat ar trebui; daca ar fi tuns cu doar 2-3 cm mai putin, radacinile ar fi mai puternice, iar in acest caz nu ar mai necesita tratamente de intretinere. Daca doriti sa aveti un gazon, este mult mai ieftin sa il semanati singuri decat sa cumparati acele covoare de iarba pe care sa le montati in curtea casei.

 

gazon
Gazonul nu trebuie tuns excesiv

 

2. Borduri cu flori


Florile perene sunt de ce le mai multe ori putin mai scumpe, insa cu timpul se dovedesc mai economice in a construi aceste borduri cu flori. Puteti incerca sa combinati plantele perene cu arbusti de mici dimensiuni care se simt bine atat in soare, cat si in umbra din gradina. Daca aveti cumva in localitate un club al gradinarilor, le puteti cere ajutorul pentru a lua o decizie cat mai buna in alegerea plantelor care sa fie amplasate intr-un anumit spatiu din gradina dumneavoastra.

Fiti siguri insa ca inainte de a face o vizita acestui club sau asociatii de crescatori de flori, ati facut o schita a ceea ce doriti si a spatiului in care vreti sa amenajati gradina, deoarece pozitia gradinii va influenta foarte mult sfaturile pe care ei vi le vor da, insa si succesul dumneavoastra ulterior.

 

borduri de flori

 

Dupa ce ati terminat de plantat, desenati o harta a gradinii si insemnati locurile in care ati amplasat fiecare tip de floare. Acesta poate fi un detaliu destul de important daca, spre exemplu, doriti sa vindeti casa, deoarece noul proprietar ar putea dori sa stie ce flori aveti in gradina. De asemenea, asigurati-va ca tineti o evidenta a achizitiilor de plante. Retineti insa ca multe plante perene se vand mai ieftin dupa incheierea sezonului. Poti verifica la serele locale, sau alte asociatii din localitatea in care locuiesti pentru a gasi reduceri la preturile florilor.


3. Evita cimentul


In vreme ce asa numitii "profesionisti" folosesc cimentul pentru amenajarea cararilor in gradina, sfatul nostru este sa folositi dale de piatra sau piatra decorativa pentru a va crea drumurile de acces.

 

4. Economiseste apa


In functie de zona in care locuiti, apa necesara pentru udarea plantelor sau a gazonului va poate costa o avere, in special daca gradina pe care o aveti este una plina cu flori pretentoase din acest punct de vedere. Puteti evita acest consum crescut punand in practica un decor - bazat pe cultivarea plantelor din flora locala si a plantelor rezistente la seceta pentru a reduce consumul de apa.

 

 

5. Cauta mereu oportunitati noi


Vanzarile de flori, in special cele care au loc la sfarsitul verii sau toamnei, sunt o metoda foarte buna de a cumpara plante perene la preturi mai mult decat accesibile. In plus, cautati sa gasiti gradinari dispusi sa faca schimb de plante si incercati mereu sa identificati noi oportunitati de a va dezvolta gradina.

 

Alte sfaturi


  • Daca doriti sa va vindeti casa, puteti adauga mulci si arbusti ornamentali. Arbustii ornamentali si mulciul arata bine si vor face nevazuta orice problema de amenajare ati avea. Noii proprietari vor fi incantati.
  • Carierele locale de piatra va pot vinde materialul de care aveti nevoie la un pret de cateva ori mai mic probabil decat piatra decorativa din magazinele de specialitate. Chiar daca este mai ieftina, arata mai bine si acopera o suprafata foarte mare pentru mult mai putini bani.

Tu ce zici?