No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa ai o gradina de legume (II)

Ultima modificare: 2010-06-23 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa ai o gradina de legume (II)
Vrei sa mananci legumele direct de la tine din gradina? Ai un spatiu pe care vrei sa-l transformi in gradina? Urmand sfaturile de mai jos iti vei transforma gradina intr-un aprozar.

 

Continuarea articolului "Cum sa ai o gradina de legume (I)"

 

1. Cultiva pamantul

 

Parcela din exterior


Daca aveti de-a face cu o parcela din exterior, investigati istoria solului, in special daca traiti intr-o zona urbana. Puteti plati unui laborator o mica suma pentru a afla daca solul contine toxine, precum plumb sau arsenic. Asigurati-va ca potecile sunt destul de largi pentru a va permite sa lucrati usor pe toate partile  terenului, ca sunt accesibile la manevrarea uneltelor si a surselor de apa.

 

muncind in gradina
O gradina de legume nu este dificil de amenajat

 

Odata ce ati determinat siguranta fundatiei gradinii dvs. si ati conceput un sistem eficient de poteci, incepeti sa sapati razoarele intre rasaduri, de cel putin 40 cm adancime, pentru a curata murdaria si pentru a indeparta buruienile. Pentru un design mai curat, mai eficient, construiti rame in jurul razoarelor (care sunt doar atat de mari pe cat puteti sa ajungeti cu mana in mijloc din fiecare parte). Cumparati rame prefabricate de la magazin sau, pentru bani mai putini construiti pur si simplu una, folosind lemn dur, netratat. Puteti de asemenea, tot atat de usor, sa liniati perimetrul razorului cu obiecte robuste, precum caramida, pietrele sau bustenii aruncati.

 

Construirea


Daca pentru orice motiv nu doriti sa sapati si sa formati razorul din pamant plat, formati un razor ridicat prin a sapa in exteriorul perimetrului razorului dvs., coborand astfel potecile in jurul acestuia si formand o movila adanca de 2,5 -3,5 m. Puneti jos un strat gros de ziare sau de cartoane si acoperiti-l cu fertilizator, urmat de aproximativ un picior de compost.

 

Puneti-va gradina in ghiveci


Daca niciuna dintre acele optiuni nu este buna pentru dvs., incercati o gradina in ghivece, punand-o cat mai aproape de bucatarie posibil pentru recoltare usoara. Folositi recipiente care au in jur de jumatate de metru adancime pentru a permite radacinilor sa se raspandeasca si apoi sa dreneze bine - altfel radacinile plantelor dvs. pot putrezi. Inainte de-a le umple cu solul special si cu seminte, faramitati intai cateva frunze vechi. De preferat o vesela facuta din lemn, care ajuta plantele sa respire dar daca tot ce aveti este o conserva goala de rosie sau o cutie goala de iaurt gauriti fundul in cateva locuri si urmati aceleasi principii de baza.


2. Fertilizati:


Pentru a creste plante sanatoase, aveti nevoie de mai mult decat un simplu sol - aveti nevoie de sol fertil,  si nutritiv. In anii de inceput ai Scolii Comestibile Berkeley, personalul a adus cu camionul compost municipal pana cand au fost in stare sa-si faca pe loc propriul lor compost. Invatati cum sa faceti compost. Oricum, orice sera ar trebui sa vanda compost organic pentru ghiveci.

 

Saci de ingrasaminte
Saci de ingrasaminte


3. Decideti ce va place si ce propagati:


„Intai, indragostiti-va de o recolta si doriti sa o cresteti", spune Johnson. „Bucuria de a creste ceea ce iubesti este nemarginita". Profesorii s-au gandit la ce mananca copiii si au stiut ca elevii nu sunt atat de interesati de rutabaga ca si de fructele dulci. Apoi au hotarat sa planteze in gradina pentru bucuria copiilor zmeura. „Cand ai aceasta experienta placuta este suficient.", spune Johnson. „Incepi sa doresti sa fii un bun bucatar-sef."

Hotarati-va de unde veti achizitiona rasadurile si plantele de inceput. Aveti de gand sa le cumparati de la o sera sau sa cereti de la vecini? „Este important sa ai macar o parte din gradina ta inceputa din samanta", spune Johnson. „dar nu este obligatoriu deoarece nu toata lumea are timp pentru a se asigura ca ele cresc in conditii optime." Oricum, adauga ea, „acest lucru te face un gradinar mult mai viu, mai alert".

 

 

Tendinte:

 

Nu exista nici un sfat general pentru plante, deoarece fiecare este diferita. Cel mai bine este sa urmati sfaturile de pe pachetele de seminte, cautati sfaturi specifice de la expertii din sera locala, sau faceti cercetari pe cont propriu.

Spor la gradinarit!


Tu ce zici?