No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cum sa ai o gradina de legume (I)

Ultima modificare: 2010-06-23 | Primul publicat: 2010-05-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa ai o gradina de legume (I)
La mijlocul anilor 90, un grup de profesori si de membri ai comunitatii din Berkeley, California, au decis sa creeze o gradina scoala – nu doar un petec cu salata si morcovi pentru culegere extracuriculara - ci o gradina bine gandita in scoala.

 

Li s-a dat in cele din urma spatiu pe un teren abandonat in spatele scolii gimnaziale Martin Luther King Jr. in partea de nord a orasului.

„Era o zona pustie, lipsita de valoare, stinsa, cu asfalt tare si cateva smocuri de iarba iesind.", spune Wendy Johnson, care a fost mentor si sfatuitor la "Scoala Comestibila" inca de la inceputul sau. Visul ei a fost: "Hai sa vedem daca putem desteleni acest pamant cu elevii si sa crestem ceva mancare."

 

Gradina Scolii Gimnaziale Martin Luther King Jr
Gradina Scolii Gimnaziale Martin Luther King Jr

 

Cincisprezece ani mai tarziu, gradina prospera de 400 m², umpluta in fiecare sezon cu rosii suculente cu aspect de recompensa, cu zmeura dulce, si cu stevie lucioasa dovedeste ca in cazul in care exista angajament si pasiune chiar si copiii pot invata sa fie gradinari de succes. Johnson, care de asemenea a scris un manual de instructie, partial autobiografie, intitulat "Gradinaritul la poarta dragonului", ne sfatuieste cum sa facem la fel, incepand cu acest lucru: „Nu am lasat nimic sa ne descurajeze, nici chiar pamantul dur si teribil."


Unelte de care aveti nevoie:


  • Cazma
  • Sapa
  • O pereche de foarfeci de tuns
  • Manusi de lucru
  • Mistrie
  • grebla
  • lopata

 

1. Cultivati pamantul:


Indiferent daca aveti metri intregi de pamant, o platforma mica sau chiar un pervaz minuscul, va puteti creste propria mancare. Dar inainte de a incepe sa sapati, rezervati-va timp pentru intelegerea spatiului. In ce zona de climat locuiti? Aveti ploaie din belsug? Cat soare primiti? Este vant? Vor umbri locul copacii sau structurile din apropiere? Daca va imaginati ca va veti umple intreaga curte cu randuri de legume intrebati-va daca va puteti asuma provocarea fizic sau daca veti avea ajutoare dedicate pentru a sapa, a iriga, a plivi si a recolta.

 

 

Cultivarea pamantului
Cultivarea pamantului

 

 

De fapt, spune Johnson, cand incepeti prima dvs. gradina, faceti-o mai mica decat anticipati ca ati putea sa o faceti. Puteti sa va extindeti intotdeauna in anul urmator, cand aveti mai multa experienta. Daca aveti de ales intre cateva ferestre, o terasa in fata sau in spate, sau diferite zone din curtea dvs., veti dori in mod tipic sa alegeti locul sudic cu expunere totala la soare (sau oricare are lumina mai multa).

 

Vrei sa afli continuarea povestii? Citeste partea a II-a "Cum sa ai o gradina de legume"


Tu ce zici?