No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Cum sa faci rasaduri pentru gradina?

Ultima modificare: 2010-08-06 | Primul publicat: 2010-07-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa faci rasaduri pentru gradina?
Vrei sa-ti faci un razor in gradina dar nu stii cum? Ei bine iti venim noi in ajutor. Mai jos ai la indemana 5 pasi care te vor ghida. Asa ca echipeaza-te corespunzator, ia-ti ustensilele si la treaba!

1. Marcati forma dorita a rasadului. Folositi un furtun pentru a schita un rasad curbat. Pentru unul cu margini drepte, puneti stalpi si intindeti sfori intre ele.Daca furtunul este prea rigid pentru a se putea curba, lasati-l la soare pana se inmoaie.

 

prepare1
prepare2


 

2. Taiati iarba din jurul liniei cu o cazma; apoi indepartati furtunul sau sfoara si stalpii. Pentru a taia radacinile de iarba din sol introduceti cazmaua orizontal sub marginea solului si glisati-o sub tufa. Continuati sa ridicati iarba bucata cu bucata pana cand solul este gol.

 

3. Pregatiti solul pentru plantare, prin sapare. Intindeti o prelata de-a lungul rasadului si puneti pamant pe ea. Adaugati compost, fertilizator si incorporati-le in sol.

 

4. Folosind o furca, afanati pamantul ramas in rasad pana la adancimea tepilor. Spargeti bulgarii mari, indepartati pietrele, curatand buruienile si radacinile. Stati drept cand apasati furca in pamant vertical cu piciorul. Apoi trageti-va inapoi si trageti manerul spre dvs.

 

prepare3
prepare4

 

 

5. Raspanditi cativa centimentri de compost deasupra solului si intoarceti-l cu minutiozitate cu ajutorul furcii. Folosind lopata, puneti pamantul pe razor si greblati suprafata pana se afaneaza si se uniformizeaza.

 

 

Verificati solul:


Materia organica, precum compostul, balegarul putrezit si frunzele moarte fac minuni in corectarea texturii solului: desface si usureaza argila grea, ajutand nisipul sa retina nutrientii si umiditatea. Sapati in cantitati generoase - pana la 25% din volum - cand pregatiti zonele de plantare si adaugati 3 cm in fiecare an la razoarele de gradina.

Acid sau alcalin?  Folositi o trusa de teste pentru a verifica pH-ul solului - o masura a aciditatii si alcalinitatii. Daca solul este acid, „indulciti-l" cu lamaie verde. Daca este alcalin, adaugati sulf. Imprastiati-l la proportia recomandata de fabricant. Solul greu are nevoie de mai mult material decat solul nisipos.

Daca hydrangea dvs. da flori albastre, solul este acid. Daca da flori roz, solul este alcalin.

Sapatul adanc desface textura solului si incorporeaza oxigenul, care ajuta microorganismele sa descompuna materia organica si sa elibereze nutrientii. Cele mai multe plante prefera solul care a fost amestecat la o adancime de 12-25 cm


Tu ce zici?