No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Avantajele plantelor de birou

Ultima modificare: 2010-02-16 | Primul publicat: 2010-02-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Avantajele plantelor de birou
Chiar si cateva fire de flori sunt suficiente pentru a face un birou sa para mai primitor. Plantele fac ca mediul inconjurator sa fie mai cald, mai prietenos, imbunatatesc calitatea locului de munca, ajuta formarea unui climat placut la locul de munca, avand un rol important in cresterea eficientei muncii. De ce este binefacator un loc de munca familiar?

In UE s-a pornit o adevarata campanie de informare asupra efectului sanatos al plantelor la locul de munca. Aceasta campanie are ca scop sa atraga atentia patronilor britanici, austrieci, belgieni, danezi, francezi, olandezi, germani, italieni si suedezi asupra necesitatii de a crea un loc de munca pe cat se poate mai familiar, mai cald. Cei care se simt ca acasa la birou, lucreaza cu mai multa placere, se imbolnavesc mult mai rar si nu se epuizeaza atat de usor. Stapanesc mai usor situatiile de stres, lucreaza mai eficient. Atat patronul cat si angajatul reactioneaza mai bine intr-un loc de munca in care se tine seama de siguranta angajatului, de sanatatea sa, de nevoile sale de confort.

Un asemenea loc de munca, are, ca dotari de baza, un mediu ergonomic, care sa fereasca de factori nocivi, cu o clima corespunzatoare si cu sarcini bine dozate.
Este mai putin cunoscut faptul ca, plantele, la locul de munca au menirea sa amplifice randamentul si confortul fizic si mental. Plantele fac mediul mai calduros, mai placut, imbunatatesc calitatea locului de munca, ajuta la imbunatatirea calitatilor climei din birou, ceea ce are ca efect si o crestere considerabila a randamentului.

Mai multe plante, mai putine imbolnaviri?

plante de birou

 

Conform unui calcul absenta de la servici, din cauza imbolnavirilor, scade de la 15% la 5%, in sase luni, atunci cand plantele sunt asezate mai aproape de monitorul angajatilor. Dupa alte studii, prezenta plantelor in birouri, are, ca efect, diminuarea cazurilor de depresie, disparitia, chiar, a durerilor de cap sau a alergiilor cauzate de factori de mediu, indeosebi, de aer. Rezultatul este cu atat mai interesant cu cat, in Europa, in birourile moderne, aprox. o treime nu sunt dotate cu aparate de aer conditionat corespunzatoare – dupa informatiile oferite de campania UE.

Plantele imbunatatesc aerul si atmosfera din birou

Calitatea aerului dintr-un birou este serios afectata de o serie de factori nocivi proveniti de la imprimante, multiplicatoare, monitoare, capitonajul scaunelor, etc. Plantele reduce cantitatea de CO2 din aer si multe ale elemente daunatoare (de ex. benzolul si formaldehidele), crescand, astfel poderea aerului proaspat. Climatul ideal al locului de munca, indeosebi iarna, in perioada in care este necesara incalzirea, este foarte greu de asigurat atunci cand umiditatea din aer este scazuta. Din cauza aerului uscat, apar o serie de neplaceri: uscaciunea gurii, infundarea nasului si chiar a urechilor, mancarimi ale ochilor si ale pielii. Plantele evapora 97% din apa la nivelul frunzelor crescand nivelul de umiditate din mediul inconjurator cu ~ 10-15%. Conform unei masuratori, birourile in care au existat asemenea plante decorative, absentele pe motive de sanatate au scazut simtitor.

Un birou steril este plictisitor

birou ecologic cu plante

 

Cercetatorii au concluzionat ca plantele elimina stresul, maresc senzatia de confort, inlatura iritabilitatea, oboseala sau depresia, deci creeaza un mediu de munca placut, in timp ce un birou „steril” este plictisitor. Un savant olandez a facut legatura intre plante si productivitatea muncitorilor dintr-un birou. Plantele au avut un efect binefacator asupra creativitatii celor din birou dar si asupra capacitatii lor de concentrare.
Conform examinarilor facute, asupra elementelor componente ale aerului cu efect daunator, cel mai bine actioneaza ferigile, ficusii, speciile de palmieri Areca si Phoenix. Umiditatea din aer, o sporesc mai bine ferigile, ficusii si filodendronii.
Plantele au nevoie de lumina, de un loc suficient, apa si hrana. Nu exista vreo regula deosebita asupra modului de amenajare a unui birou. Ceea ce se poate spune cu certitudine este ca, o investitie facuta in plante, se intoarce inmiit celui care o face.


Tu ce zici?