No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Plante usor de crescut

Ultima modificare: 2010-06-24 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plante usor de crescut
Ai vrea sa plantezi ceva insa ti-e frica ca nu te vei descurca? Printre plantele usor de semanat si de crescut pe care le prezentam astazi se numara floarea soarelui, carciumareasa, albastrelele si altele. Poti sa faci din plantarea lor o joaca cu familia ta.


1. Floarea soarelui (Helianthus annuus si cu hibridele derivate din ea)

 

Floarea soarelui este o planta adorata de copii (deoarece le place sa o planteze) si de pasari  (pentru ca le oferiti una dintre sursele lor preferate de hrana). Florile sunt de diferite culori, de la alb si portocaliu la rosu-bordo, aramiu si in combinatii de doua culori.

Rasadurile subtirele plantati-le la o distanta de 0,6 pana la 1,2 metri unul de altul, in functie de soiul respectiv. Floarea soarelui poate sa creasca destul de inalta, ajungand la o inaltime cuprinsa intre 1,2 si 1,8 metri. Sunt plante care iubesc caldura si tolereaza usor seceta. Florile sunt renumite pentru ca isi intorc fata, mereu, dupa soare. Daca vreti sa pastrati semintele pentru a hrani pasarile iarna, acoperiti floarea cu o plasa, pe masura ce semintele incep sa se coaca.

 

 

Floarea soarelui
Floarea soarelui

 

 

Intrebuintari si combinatii: Floarea soarelui poate fi folosita ca si fundal pentru marginea unei alei, grupata sau plantata in jurul gardurilor sau pur si simplu ca si flori ornamentale. Soiurile pitice sunt potrivite pentru ghivecele mari, unde se simt cel mai bine. Le puteti combina cu iarba ornamentala, precum e pennisetum sau helictotrichon sempervirens, cu ochiul boului sau cu galbenelele.

 

 

2. Carciumareasa



Traditionala si clasica, carciumareasa produce flori pe intregul sezon. Plantati semintele pe marginea aleilor, nu foarte adanc, deoarece rata de incoltire este foarte ridicata si planta creste mai bine cand nu este ingramadita. Adaugati ingrasamant cel putin o data pe luna si daca natura nu o face, udati-o dumneavoastra frecvent. Evitati sa ajunga apa pe frunze. Acest lucru poate duce la aparitia mucegaiului, desi multe hibride recente sunt rezistente la agentul patogen care produce aceasta infectie. Carciumaresa are nevoie de un spatiu cu mult soare, de la aceasta regula facand exceptie cele care cresc in regiunile sudice si sud-vestice, unde le place sa aiba parte de putina umbra in perioada de mijloc a zilei. Nu au pretentii in legatura cu calitatea pamantului, atata timp cat acesta are un drenaj bun.

 

 

Floarea carciumaresei
Floarea carciumaresei

 

 

Intrebuintari si combinatii: Carciumaresa reprezinta cu desavarsire florile ornamentale, care cer sa fie taiate din gradina, deoarece cu cat le tai mai des, cu atat mai mult vor inflori. Veti avea flori in perioada cuprinsa intre luna iulie si primele semne ale inghetului. Semanati soiurile de carciumareasa inalta in gradinile care au un astfel de scop amintit mai sus.

Folositi carciumaresele mai mici la marginea intinderilor de fori din gradina si din recipiente. Combinati aceasta planta cu alte plante anuale, precum salvia albastra, albastrelele, galbenelele, urechea ursului cu frunzele aurii, precum si cu plante perene, precum margaretele, iarba mare, salvia din Rusia (Perovskia atriplicifolia), Ochiul boului si Pennisetum angustifolia, pentru a realiza un excelent covor floral in gradina dumneavoastra.


Alte flori anuale si plante ierboase care incoltesc cu usurinta din samanta:

 

  • Albastrelele (Centaurea cyanus)
  • Busuiocul (Ocimum basilicum)
  • Fluturei (Gaillardia)
  • Coriandrul (Coriandrum sativum)
  • Mararul (Anthemum graveolens)
  • Love-in-a-mist (Nigella damascena)
  • Volbura alba (Ipomoea alba)
  • Condurul doamnei (Tropaeolum majus)
  • Macul (Papaver rhoeas)
  • Acul Cleopatrei (Cleome hasslerana)
  • Floare de pai (Helichrysum bracteatum )

 

 

Condurul doamnei
Condurul doamnei



Cateva sfaturi:



  1. Acoperiti semintele cu suficient pamant pentru a le proteja de vant si de animale. Grosimea pamantului sa fie cuprinsa intre 1 - 1,3 cm sau de 2 sau de 3 ori grosimea lor.
  2. Udati semintele pentru a le pastra umezeala ridicata pana incep sa incolteasca.
  3. Asezati rasadurile astfel incat sa fie la o distanta potrivita pentru cand vor ajunge la maturitate (ambalajul semintelor va va da aceste informatii), cand acestea vor avea inaltima cuprinsa intre 2,5 si 5 cm. Scoateti-le cu delicatete din pamant si mutati rasadurile subtiri in alte parti ale gradinii sau taiati tulpinile la nivelul solului.
  4. Acoperiti plantele cu un strat de litiera (cand sunt destul de inalte, asa ca nu va faceti griji ca le veti ingropa!) pentru a preveni aparitia buruienilor si pentru a pastra umezeala solului. Stratul de litiera sa aiba intre 5 si 7,5 cm.
  5. Ciupiti si inlaturati noii mugurasi ai unor flori anuale, precum sunt busuiocul, galbenelele si floarea de pai, pentru ca planta sa creasca compacta si stufoasa.
  6. Cand e posibil, udati plantele la nivelul solului, nu de sus.
  7. Verificati des plantele din ghivece, mai ales cand vremea este uscata si fierbinte, cand s-ar putea sa fiti nevoiti sa le udati o data sau de doua ori pe zi.
  8. Adaugati-le ingrasamant cel putin o data pe sezon; daca le oferiti ingrasamantul la mijlocul sezonului, este exact ceea ce au nevoie pentru a rezista si pentru a face flori frumoase pana la primele semne de inghet.

Tu ce zici?